Júniusi magyar programok Torontóban

Pilinszky János irodalmi est

Június 12-én, vasárnap este 6 és 8 között a Szent István Teremben találkozunk XX. századi magyar irodalmunk kiemelkedő alakjával. Tavaly foglalkoztunk verseivel, most szépprózáját, publicisztikáját szemezgetjük majd, a jelenlévők olvassák a szövegeket. Pilinszky János költői világa átszövi minden megnyilatkozását, olvasóit a nyelv és egzisztenciális lényünk mélységeibe vonzza. A harminc éve elhunyt költő idén lenne kilencvenéves. Tizenéves korában ő is sok segítséget kapott attól az 1936-ban és 1937-ben Nobel-díjra jelölt Tormay Cecile-től, akinek írásaival májusban ismerkedtünk. Jöjjünk ma este alámerülni nyelvünk gyönyörű világába s hozzuk ismerőseinket!

KODÁLY TÁNCHÁZ – Heveder Népi Együttes Erdélyből a torontói Magyar Házban június 19-én, vasárnap, 5-10-ig

A Heveder zenekar színes gönctől mentesen, egyszerűen akarja kifejezni magát. Muzsikálásukban nem a különcködést, hanem önmagukat vállalják; ezért – de nem csupán ezért –zenélési módjuk ízig-vérig erdélyi. A többszöri együttlét, közös muzsikálásaik alatt érződik, hogy a zenei nyelvük a falut kiszolgáló cigánymuzsikusok zenei anyanyelvéből fakad. Ez egyszerűnek tűnik, de mégis egy egész életet szentelnek ennek elsajátítására, s legtöbbször ez is kevésnek tűnik. 2010 októberében nyugat-európai turnén vettek részt, érintve Svájcot, Németországot és Belgiumot, ahol az Európai Parlamentben az 56-os forradalom emlékére megrendezett ünnepségen léptek fel.

Magyar Napok Fesztivál a torontói Magyar Házban

Június 24-25-26. Magyar népzene, néptánc, kézművesség. Magyaros ételek és jéghideg sör három napon át!

A Magyar Napok szépei

Vetélkedő táncmulatsággal, vacsorával egybekötve – június 25., szombat, este 7-kor. Belépő vacsorával $20, vacsora nélkül $10. Fellépnek: Jakab Alpár és a Hungária Dance Band, Bussay Antal

A Kodály Együttes nyári koncertje

„Szemem a szemedbe kacag” – vasárnap, június 26., 4-7-ig
Fellép: A Kodály Együttes, zenekar: Feketeföld
Belépő: felnőtt $20, gyermek $5

Zarándoklat Courtlandra

Június 26-án busszal és autókkal keressük föl a courtlandi Szent László templomot, hagyományos zarándoklatunkon. A buszköltség $32. Az ebéd $25, 6 éves korig ingyenes, diákoknak $12. Indulás reggel 8-kor, 11 órakor szentmise, tervezett visszaérkezés este 6-kor. A mindig nagyon fölemelő közös zarándoklatot a plébános, Sajgó atya kíséri. Kérjük, minél hamarabb jelentkezzenek az irodában, ahol egyben a buszköltséget is ki lehet fizetni. Aki ebédet igényel, akár busszal jön, akár autóval, kérjük, előre fizesse ki az irodában. Info 416-225-3300 x 21.

További hasonló témájú videók