Kassán nem sikerült méltón felavatni Esterházy János szobrát

Kassán nem sikerült méltón felavatni Esterházy János szobrátA Magyar Köztársaság Nagykövetsége, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Kassai Polgári Klub és a Major család közös szervezésében 2011. március 14-én Esterházy János Emléknapot tartottak Kassán. (ELŐZETES, bővített videótudósítás az est folyamán várható!)

Délután az Orsolya-rend templomában szentmisével kezdődött a megemlékezés, ahol Ft. Pásztor Zoltán püspöki helynök szolgált, és Marfatti Esterházy Alice grófnő üzenetét is tolmácsolta a jelenlevőknek. Majd a megemlékezők átvonultak a Csáky-Dessewffy palota udvarára, mely a Major család magántulajdonában van, ahol megpróbálták méltósággal leleplezni az ott „eldugott” szobrot a mártír gróf születésének 110. évfordulója alkalmából, de azt a szlovák ellentüntetők bekiabálásokkal többször is megzavarták az avatást.
Eközben Thália Színház művészei Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét adták elő, Varga Lívia magyarul, Illés Oszkár szlovákul. Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke mondott avatóbeszédet, melyet szlovákra Balassa Zoltán tolmácsolt.  A Lantos Györgyi szobrászművész alkotta szobrot Major György úr és Szerencsés János kassai főkonzul leplezete le. A szobrot megáldotta  Pásztor Zoltán püspöki helynök, majd következett a kegyelet virágainak az elhelyezése.
A koszorúzás közben, közvetlenül a szobor leleplezése után, Peter Kalmus helyi alkotó tiltakozásképpen be akarta tekerni toalettpapírral a szobrot, és később papírtekercsekkel is szerette volna megdobálni. Pár magyar fiatal nem bírta ezt tétlenül nézni, s méltatlanul a kegyeleti koszorúzáshoz, dulakodás, verekedés alakult ki a tömegben. Senki nem sérült meg, feljelentést sem tettek. Az ünnepség végén azonban a fiatalokat előállították a rendőrök.

Az emléknap nagyon rossz szájízzel és mérhetetlen nagy elkeseredéssel ért véget, kinek-kinek megtérve otthonába, vagy folytatódott a Pasztorációs Központba, ahol sor került a Hommage à Esterházy című kiállítás megnyitójára. Az emlékezés a Thália Színházban fejeződött be, ahol ünnepi műsort tartottak a magyar forradalom és szabadságharc 163. évfordulója tiszteletére is.

Homoly Erzsébet tudósítása

[mappress mapid=”23″]

További hasonló témájú videók