LX. Gyöngyösbokréta • XLVII. Durindó

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör– a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett – június 8-án és 9-én rendezte meg a LX. Gyöngyösbokrétát és a XLVII. Durindót.

Az idei fesztivált az Együttműködő nemzet éve jegyében szervezték meg – ünnepelve hagyományainkat, a megtartó erőt, a gondviselést és az együvé tartozásunkat, hálával teli szívvel emlékezve azokra az elődökre, akik 45 évvel ezelőtt megszervezték Adán a XVI. Gyöngyösbokrétát, valamint Bodor Anikóra, akinek útmutatásai örökérvényűek.

Dr. Kiss Lajosra és az általa 50 éve közreadott Horgosi népdalok című daloskönyvére is méltó módon emlékezik meg a vajdasági magyarság, hiszen idén a Vajdasági Magyar Művelődés Intézet gondozásában az kibővítve jelenik meg újra.

Nagy tisztelettel emlékezünk meg 2024-ben Bartuc Szilveszterre és Vlasity Károlyné Zélity Klárára, akik mindketten Ada község szülöttjei, és akik – tanítói, alkotói és gyűjtő munkásságukkal – megkerülhetetlen egyéniségei voltak a vajdasági népzenei és néptáncmozgalomnak. Jelentős évfordulónk idén az első moholi római katolikus templom építésének 200 éves évfordulója is.

Az első Gyöngyösbokrétát 1936-ban szervezték meg Gomboson.  

Fent a Vajdasági RTv közvetítésének felvétele látható.

További hasonló témájú videók