Jön a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Jelenet az Amadeus című előadásból

2024. június 21-én pénteken, idén 36. alkalommal kezdetét veszi Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró, 1988 óta kihagyás nélkül, évente megtartott színházi seregszemléje, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A népszerű eseménysorozat ezúttal is különleges, izgalmas, szórakoztató előadásokat kínál színházínyenceknek és fesztiválrajongóknak, a tartalmas kikapcsolódást választó pároknak, családoknak és baráti társaságoknak egyaránt.

A fesztivál programjában 26 előadás szerepel, amelyek közül 17 versenyben is indul. A közönség több helyszínen élvezheti a különféle műfajú előadásokat, köztük vígjátékokat, nagyoperetteket, drámákat, monodrámákat és egy világhírű musicalt. Az előadások helyszínei között szerepel a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Zsinagóga és a Refi Színpad.

A versenyelőadásokat öttagú zsűri értékeli, amelynek tagjai Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező. A zsűri az előadások utáni szakmai beszélgetéseken is részt vesz.

A fesztivál programjához kapcsolódóan a Találkozzunk Kisvárdán! sorozathoz újabb kisfilmek készültek, fent Novák Eszter a nagyváradi Csárdáskirálynőről beszél.

Barabási Árpád és Györfi Csaba a székelyudvarhelyi Parasztoperáról:

Színészek, alkotók, támogatók a kisvárdai nagy múltú fesztiválról:

A fesztivál idei díszvendége a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan Felvonásokon át az idő címmel láthatják a színház elmúlt 25 évéről készült dokumentumfilmet. Az alkotást Pál Melinda rendező, valamint Demeter Levente és Jakab Endre – mindhárman a Székelyföldi Stúdió munkatársai – készítették tavaly novemberben. A film a Szombathelyi 11. Savaria Filmszemlén első díjat nyert „színházművészet” kategóriában. Az évforduló alkalmából fotókiállítás is lesz.

Ünnepi esemény lesz még Farkas Ibolya színművész 85. születésnapja és színészi pályájának 65 éves jubileuma. A művésznő tiszteletére műsorra tűzik Tatár Rózsa Ady és Adél című monodrámáját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában.

A kripli című előadás egyik jelenete
Tartuffe

Bemutatják továbbá Nagy B. Sándor dramaturg beszélgetőkönyvét Nemes Levente színművésszel, aki az erdélyi magyar színjátszás ikonikus alakja. A könyvbemutatón a közönség közelebbről megismerheti a színész gazdag művészi életpályáját.

Megnézhetjük az Oscar-díjas Koltai Lajos rendezte Semmelweis című nagy sikert aratott mozit is, amelyet közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

Az aktív pihenést kedvelőknek interaktív helytörténeti sétákat kínálnak: a résztvevőkülönleges perspektívából ismerhetik meg Kisvárda zsidó vonatkozású emlékeit és emlékhelyeit, valamint a fesztiválnak helyet adó város történelmi múltját.

Mindazokat pedig, akik az előadások előtt felfrissülnének, várja a városi strand a 14 pályás csúszdaparkjával, a kisvárdai Aquacinema, vagy éppen a közelben lévő Rétközi-tó csodálatos természeti adottságaival. A városban remek éttermek, kávézók találhatóak, az előadások között járhatunk egyet a sétálóutcában, ahol a színészeken kívül akár Mr. Pianóval is összefuthatunk. A siófoki zenész, 130 éves átalakított bécsi guruló zongorájával járja az országot és minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt.

Érdemes lesz ellátogatni a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljára június 21. és 28. között!

További információért és jegyvásárlásért látogasson el a fesztivál hivatalos honlapjára:
www.kisvarda.szinhaz.hu
Blog: https://kisvardaifesztival.blogspot.com/
Események: https://www.facebook.com/KisvardaiFesztival/events

További hasonló témájú videók