A hippi-generáció emblematikus dala lett

85 éve született Scott McKenzie (születési nevén Philip Blondheim) amerikai énekes. A legismertebb dala a „San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)”, a hippi-generáció emblematikus dala.

Észak-Karolinában és Virginiában nőtt fel, ahol az anyja jó barátja fiának, John Phillipsnek barátja lett. Az 1950-es évek közepén rövid ideig énekelt Tim Rose rockzenész egyik középiskolai bandájában, a The Singing Stringsetben, és később Phillipssel, Mike Boran és Bill Clearyvel alakítottak együttest, nevük The Abstracts. New Yorkba költözésükkor nevük The Smoothies lett, és a banda két női vokalistával bővült.

1961-ben Phillips és McKenzie találkoztak Dick Weissmannel, és megalakították a The Journeyment, amely három albumot vett fel a Capitol Records-szal. Ennek feloszlása után 1964-ben szerzőtársai létrehozták a nagy sikerű The Mamas And The Papast. McKenzie azonban szólókarrierre vágyott, úgyhogy Phillipsék Denny Dohertyvel, Cass Elliottal és Michelle Phillipsszel (aki Phillips második feleségével volt) alakították meg a zenekart, majd hamarosan elköltöztek Kaliforniába.

A zenész legnagyobb slágerét, a San Franciscót közeli barátja, John Phillips írta, aki a The Mamas and the Papas alapítója is volt. A dallal az 1967-es Monterey Pop Festivalt reklámozták, és a hippik egyik himnuszává vált. A dal Közép-Európában a szabadság egyik jelképe lett, a prágai tavasz idején is gyakran játszották. A szám később felhangzott a Forrest Gumpban, de élőben játszott belőle részleteket a Led Zeppelin és feldolgozta a Global Deejays is.

McKenzie karrierje során mindössze két teljes lemezt adott ki, 1967-ben és 1970-ben. 1986-ban énekelt a The Mamas and the Papas új felállásával, 1988-ban pedig társszerzője volt a Beach Boys listavezető dalának, a Kokomónak.