15 éves a naszvadi Pettyem néptánccsoport

A naszvadi Pettyem néptánccsoport 15 éves lett. Ebből az alkalomból „Dalolj, táncolj velünk…” címmel 2023. november 11-én népdalestet szervez, amelyen nem csak a Pettyem lép színpadra, hanem más együttesek is bemutatkoznak (lásd a plakátot!). Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Az együttes 2008-ban alakult a Csemadok kezdeményezésére. Akkor szeptemberben beindult a táncház a községben. Az első találkozókon több mint 50 gyermek vett részt, akik közül 25-28 ráérezhetett a tánc nyújtotta öröm ízére, mert állandó visszajárók és résztvevői lettek a nagyigmándi Malomsoki házaspár által vezetett táncóráknak.

A naszvadi Mini Pettyem Néptánccsoport – ONF 2015 Deáki

A főleg alsós tagozatos gyermekek az elején naszvadi játékokkal ismerkedtek meg, majd ezek segítségével fokozatosan megtanulták a ritmusra való mozgást és éneklést. Szinte észrevétlenül, a játékos mozgásból lassan tánclépések kerekedtek, a mondókákat dalok váltották fel, majd a kettőt együtt gyakorlás után a vezetők elérkezettnek látták, hogy a megtanultakat a nagyközönség előtt is bemutassák.

A néptánccsoport a falu legrégibb legrégibb utcájáról kapta a nevét.

2012-ben a nagy létszám miatt Kis Pettyem és Pettyem néven működik tovább. Az együttes létszáma 45 fő. 2013-tól már három korcsoportban folyik a néptánc oktatása. Van óvodás, alsó tagozatos és felső tagozatos, középiskolás csoport. Főként helyi és a környező települések kulturális rendezvényein lépnek színpadra, de jártak már Ausztriában, Erdélyben és Lengyelországban is.

Fenti felvételünkön a 2014. évi Országos Népművészeti Fesztiválon szerepelnek.

 

További hasonló témájú videók