Elhunyt Eva Rysová színésznő

Eva Rysová • forrás: TV Markíza

91 éves korában elhunyt az ismert szlovák színésznő, Eva Rysová. A nézők a Búrlívé víno című sorozatból emlékezhetnek rá, ahol Rozner nagymamát alakította.

Ajnácskőn látta meg  anapvilágot 1932. augusztus 16-án. A losonci gimnáziumban tanult, majd 1955-ben a pozsonyi Művészeti Főiskolán fejezte be tanulmányait. 1960-ig az SNP Kaonai Színházban játszott Martinban. Első szerepe Hanka volt a 113-as beteg című darabban.

1960–1965 között a Nagyszombati területi Színházban és a Nyitrai Területi Színházban dolgozott. 1966-ban a Nová scéna színház tagja lett. A színházban eltöltött évek során számos különböző műfajú és karakterű szerepet formált meg.

Eva Rysová 2003-ban megkapta a Kristályrózsát, 2005-ben pedig Karel Čapek-díjat.

2012-ig művészi előadást és színpadi beszédet tanított a pozsonyi Egyházi Konzervatóriumban.

„Az RTVS szomorúan fogadta Eva Rysová színésznő halálhírét. Jellegzetes személyiségére az STV 2 csatornán emlékeznek meg október 12-én, csütörtökön 17:55-kor a Visszatérés a színészlegendákhoz című emlékműsorban, október 13-án, pénteken 9:55-kor a Visszatérés a színészlegendákhoz című műsorban és 10:25 órakor a „Köszönjük a kedvességet” című adásban – tájékoztatott Filip Púchovsky, az RTVS PR-menedzsere.

Šaty – eredeti szlovák tévéfilm 1972-ből egy lányról, aki a saját útját akarta járni… Szereplők: Eva Krížiková, Helena Růžičková, Yvetta Weiszová, Eva Rysová, Ida Rapaičová, Mária Hájková, Viliam Polónyi, Jozef Bednárik, Stano Dančiak, Martin Huba, Ivan Krivosudský, Kamila Magálová…