Díjat nyert a borsodi dadogó rapper drámája, a Larry

a borsodi dadogó rapper drámája
Ádám/Larry szerepében Vilmányi Benett

Elnyerte a luxemburgi 16. CinÉast filmfesztivál ifjú tehetségeket méltató Young Talents díját a borsodi dadogó rapper drámája, a Larry című magyar film.

Az október 5. és 22. között tartott fesztivál évről évre felvonultatja a közép-európai kortárs mozi új játék-, dokumentum-, rövid- és animációs filmjeit, ezúttal 21 országból. Bernáth Szilárd első mozifilmje korábban már számos díjat nyert otthon és külföldön, a luxemburgi filmes szemle nemzetközi zsűrijétől pedig a Young Talents Díjat kapta meg október 21-én este.

A fiatalokat megszólító Larry a juhászként tengődő, 21 éves Ádám történetét meséli el, aki dadogása miatt elszigetelve él erőszakos apjával egy borsodi faluban. Miután rádöbben, hogy a rapzene segítségével képes kifejezni a benne rejlő dühöt és frusztrációt, barátai benevezik egy tehetségkutató versenyre, az élő fellépés közeledtével azonban Ádámnak nem csak a dadogását kell leküzdenie, hanem a saját élete felett is át kell vennie az irányítást.

A film világpremierje 2022-ben a Tallinn Black Nights A-kategóriás fesztiválon volt, majd elnyerte a cottbus-i filmfesztivál legjobb elsőfilmnek és legjobb ifjúsági filmnek járó díjait, illetve a Skopje Cinedays-en a Filmkritikusok díját. A főszereplő Vilmányi Benett alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját nyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az apát alakító Thuróczy Szabolcs pedig a legjobb férfi mellékszereplőt illető Magyar Mozgókép Díjat.

A Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Larry rendezője Bernáth Szilárd, operatőre Hartung Dávid, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor volt.