Felnégyelni?!

István, a király című rockoperát,
Az „őselőadás” egy jelenete

Friss: „40 éve, 1983. augusztus 18-án mutatták be a városligeti szánkódombon (onnantól Királydomb) az István, a király című rockoperát, mely alapmű a magyar könnyűzenében. István, a király volt is, lesz is, ez itt a praxis.

Rengetegen nézték meg a rockoperát a helyszínen, moziban, tévében, és akkoriban nemigen volt olyan lemezjátszóval bíró család, ahol ne lett volna meg a dupla lemez. Sokszor, sok helyen, sok verzióban adták elő a darabot, és 40 évvel később is találkozni István, a király-feldolgozásokkal, ezért azt gondoltuk, hogy megér egy adást az Anno Budapest (Klubrádió, podcast) műsorában is.

Magyarok! Férfiak és asszonyok! Hallgassátok Panxnot vezért! (Nincs hozzá senki méltó, nincs férfi jobban vonzó…)

2023. augusztus 20-án vasárnap délután 2 és 4 között, még a tűzijáték előtt hívják Panxnotded Miklóst, és osszák meg élményeiket, emlékeiket, történeteiket.”

Fotó: Városliget, Királydomb. Szörényi Levente – Bródy János: István, a király című rockopera bemutatója és filmfelvétele 1983. augusztus 18-án, rendező Koltai Gábor. Forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Anno Budapest
2023. augusztus 20. vasárnap 14:00
Műsorvezető: Panxnotded Miklós
Szerkesztő: Árva Brigitta

Kapcsolódó:

Így lett „ellenzéki” a rendszerhűnek tartott István, a király

„A középkorászok előszeretettel hangsúlyozzák, hogy egy trónörökös és a hatalomra szintén igényt tartó nagybácsija küzdelmében nem kell többet látni egy dinasztián belüli, a korban szokványos leszámolásnál. Az István, a király című rockoperának köszönhetően azonban Géza fia Vajk és Koppány somogyi vezér összeütközése úgy él a nemzeti emlékezetben, mint a kereszténység és a pogányság, a Nyugat és Kelet sorsfordító összecsapása, amely arról döntött, hogy a longobárdok, a hunok és az avarok után a magyarok is eltűnnek-e az európai történelem süllyesztőjében. A Jézus Krisztus szupersztár musical 1971-es bemutatása adta az ihletet a Szörényi–Bródy szerzőpárosnak hogy megírják az első – és a közmegegyezés szerint máig legjobb – magyar rockoperát, alapanyagul Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámáját választották.”

További hasonló témájú videók