Adamis Anna 80

Adamis Anna
Adamis Anna

Ma ünnepli 80. születésnapját Adamis Anna költő, dalszövegíró, aki 1943. augusztus 30-án született Gútán. Számtalan nagy sláger szövegét köszönhetjük neki. A születésnapját ünneplő jogász, költőnő, dalszerző kerüli a rivaldafényt, évtizedek óta nem szerepelt nyilvános eseményen vagy a televízióban.

Adamis Anna az ELTE jogi karán doktorált, 1961-től 1967-ig az Egyetemi Színpad, később a Szerzői Jogi Szakértői Testület tagja volt. Az 1962-ben alakult Omega Presser Gábor 1967-es belépése után állt elő saját dalokkal, amelyeket Laux József akkori felesége, Adamis Anna írt.  Legismertebb dalait a Locomotiv GT-nek és az Omegának írta. Utóbbi esetében a Gyöngyhajú lány, a Ha én szél lehetnék, a Tízezer lépés és a Petróleumlámpa dalok kötődnek a nevéhez. Az LGT-nek az Ezüst nyár, a Kotta nélkül,  az Álomarcú lány, az Ő még csak most 14 és a Ha a csend beszélni tudna című slágereket írta. Nagy sikerű darabokban is dolgozott, például A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról-ban is az ő slágerei hallhatók.

Az Omega után 1976-ig az LGT-nek szerzett dalokat: Ezüst nyár, Kotta nélkül, Álomarcú lány, Ő még csak most 14, Ha a csend beszélni tudna is ezek közül való. A Neoton Família, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Bács Ferenc, Keresztes Ildikó, Bontovics Kati, Szörényi Örs vagy Varga Miklós is köszönhet neki slágereket, lemezeket.

Kapcsolódó:

Visszapillantó tükör – 75 éves Adamis Anna

Fotó: villagutta.sk

___________________

Adamis Anna ismert dalszövegíró Gútán látta meg a napvilágot 1943-ban. Igaz, csak hároméves koráig élt a városban, ám a gútaiak sajátjukként tisztelik. A városvezetés 2013-ban Pro Urbe-díjjal jutalmazta az ismert szövegírót.

Videó: Danubii Pons, 2013

 

További hasonló témájú videók