XXIII. Országos Citeratalálkozó – Megnyitó

XXIII. Országos Citeratalálkozó
Bárdos Gyula

Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Nemeshodos Önkormányzatával, a Csemadok helyi alapszervezetével és a Nemeshodosi Citerazenekarral karöltve 2022. október 15-16-án Nemeshodosban rendezte meg a XXIIIOrszágos Citeratalálkozót.
 
A rendezvényt ünnepélyes koszorúzás előzte meg a Patócs Lajos tiszteletére emelt emlékműnél. A résztvevőket Balódi László, Nemeshodos polgármestere köszöntötte (a Patócs Lajos-díj alapítója). Jelen volt Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke (aki egyben a rendezvény védnöki szerepét is betöltötte); Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének országos elnöke; a Csemadok Nyugat-Szlovákiai alelnöke; Mészáros Győző, a Csemadok Országos Tanácsának tagja; Sátor Zoltán, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának elnöke, országos elnökségi tag; Lázok Attila, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának titkára.

A citeramozgalmat szakmai szempontból Borsi Ferenc (Váchartyán) népzene-oktatási szakértő, a Magyar Kultúra Lovagja képviselte. 

Az est végén a Patócs Lajos Emlékplakettet Balódi László adta át a királyrévi Fürge Ujjak Citerazenekar vezetőjének. Zárásképpen Takács Ottó, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója bejelentette, hogy 2023-ban is megrendezik az Országos Citeratalálkozó.

A 2022-es citeratalálkozó résztvevői:

Takács János (Szólista) – Pered
Nemeshodosi Citerazenekar – Nemeshodos
Sústya Citerazenekar – Naszvad
Vándor Citerazenekar – Tardoskedd
Nagyabonyi Citerazenekar – Nagyabony
Ebedi Citerazenekar – Ebed
Fürge Ujjak Citerazenekar – Királyrév
Kikelet Citerazenekar – Felsőszeli
Tardoskeddi Citerások – Tardoskedd
Pengettyű Citerazenekar – Pered
Sarló Citerazenekar – Nyárasd
Diócska Citerazenekar – Diószeg
Százdi Citeraegyüttes – Százd
Viza Citerazenekar – Naszvad
Pengető Citerazenekar – Párkány

További hasonló témájú videók