Az Alcarràs című filmé lett az Arany Medve

Az Alcarràs nyerte tavaly az Arany Medvét Berlinben.

Története: A Solé család generációk óta őszibarack termesztésével foglalkozik Alcarràsban, egy kis spanyol faluban. A mezőgazdasági munka azonban évről évre nehezebb, a megélhetés egyre lehetetlenebb. Az idei termés az utolsó is lehet, mivel a környéken új beruházást terveznek, a területre vonatkozó tervek között pedig az őszibarackfák kivágása is szerepel. A család most először néz szembe egy bizonytalan jövővel, az otthonuknál is többet veszíthetnek.

Az Alcarràs világpremierje a világ egyik legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválján, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az alkotás elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve Díjat.

A katalán forgatókönyvíró-rendező Carla Simón már az első filmjével is hatalmas sikert aratott 2017-ben, ahol az 1993 nyara a Berlinalén elnyerte a legjobb első film díját és a nemzetközi diákzsűri nagydíját. Az Alcarràs érzékeny családi dráma, amely mind a szakma, mind a közönség körében hatalmas sikert aratott.

„Az Alcarràs-szal kapcsolatban sokat gondolkodtunk a nemi szerepek kérdésén, mert persze úgy tűnik, hogy most abban a pillanatban vagyunk, amikor a nőkkel foglalkozó történeteknek feminista, erős nőkről kell szólniuk. De vannak helyek, ahol ennek még nem érkezett el az ideje. Ez a helyzet bizonyos vidéki közösségek esetében, ahol a patriarchális rendszer, mondjuk úgy, még mindig nagyon is jelen van, ahol még mindig létezik ez a mérgező férfiuralom” – magyarázta a rendező. (Euronews)
Forrás: VertigoMedia Kft.