Ferenczy Anna is elment

Ferenczy Anna – Somogyi Tibor felvétele

Mély megrendüléssel vettük a hírt, hogy életének 90. évében elhunyt Ferenczy Anna színművész, író, érdemes művész a csehszlovákiai magyar színjátszás kiemelkedő, a közönség körében méltán népszerű alakja, az Állami Faluszínház magyar tagozatának, valamint a Magyar Területi Színháznak is alapítótagja, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja.

A csehszlovákiai magyar színjátszás kiemelkedő, a közönség körében méltán népszerű alakja volt. A komáromi Magyar Területi Színház alapító színészgárdájának tagja, részese e színház felvirágoztatásának.

1933. augusztus 18-án született Nyitragerencséren. Színházi pályafutása 1950-ben kezdődött: 1950. augusztus 1-jétől 1952. október 1-ig Pozsonyban az Állami Faluszínház magyar tagozatának drámai színésze. A nyitrai színház is kérte, de 1952. október 1-étől Komáromban a Magyar Területi Színház alapító tagja lett. Egészen nyugdíjazásáig (1989. augusztus 18-ig) a társulat vezető színésze volt.

Íróként is nyomot hagyott maga után. A című családpolitikai-közéleti hetilap közölte folytatásokban a Napraforgó, majd a Pitypangkoszorú című önéletrajzi ihletésű szövegeit, ez utóbbiból Haraszti-Mészáros Erzsébet akkori főszerkesztő biztatására könyv is született.

Nevét a legjobb alakításért évente kiosztott Ferenczy Anna-díj őrzi.

Művei:
Napraforgó (a folyóiratban)
Pitypangkoszorú
Kígyófutó Szép János – Zoboralji mesék
A furfangos kondás – Zoboralji pajkos mesék
Csintalan mesék