Elhunyt Pelé

Pelé • Fotó: SID

Nyolcvankét éves korában, hosszú betegség után meghalt Pelé, polgári nevén Edson Arantes do Nascimento, a brazilok háromszoros világbajnok futballistája. 92-szer szerepelt a brazil válogatottban, összesen 77 gólig jutott, pályafutása alatt pedig 1363 mérkőzésen 1279-szer volt eredményes. A XX. század legjobb labdarúgójának választották, játéka milliókat nyűgözött le.

A legenda szerint szülővárosa mellékutcáiban tanult meg focizni, itt rúgta labdaként a ronggyal kitömött zoknit. Szegény családban nőtt fel, amelyben a futballnak nagy hagyományai voltak. Apja, ragadványnevén Dondinho, ígéretes középcsatár volt, de pályáját derékba törte egy sérülés. Edson már kisgyerekként is élt-halt a fociért. Anyja, labdarúgó felesége lévén, azt tapasztalta, hogy ebből a sportból nem lehet megélni, ezért ellenezte, hogy a fia is ezt a pályát válassza, ám mindhiába: Edsonnak vérében volt a futball. Erről maga Pelé később így nyilatkozott:

„Focistának születtem, ahogy Beethoven muzsikusnak. Olyan nekem a futball, mint valami vallás. Imádom és istenként tisztelem a labdát.”

A mindössze 172 cm magas, 68 kg-os játékost egész pályafutása alatt izmos, jó kötésű sportolónak ismerték, akiben a fizikai erő bámulatos labdaérzékkel és az ellenfelek gyengéinek ösztönös felismerésével párosult. Posztjai: összekötő és középcsatár. Ifjúként a játéktéren még gyakran elvesztette a fejét, de hamar megtanult uralkodni magán, s a sportszerűség és az önfegyelem mintaképe lett. A futball koronázatlan királyának tekintik, noha 16 éves korában elszenvedett súlyos térdsérüléseinek következményei egész pályafutását végigkísérték.

Pelé az 1977-es visszavonulása után is meglehetősen aktív maradt, több önéletrajzi könyvet is írt, dokumentumfilmekben is szerepelt, illetve a hollywoodi életbe is belekóstolt az 1981-es, részben Budapesten forgatott Menekülés a győzelembe című filmmel Michael Caine és Sylverster Stallone oldalán.

1994-ben sportminiszterré nevezték ki Brazíliában, megbízatása alatt pedig főleg a korrupció elleni harcot segítette. Több nemzetközi szervezet, így az ENSZ és az UNESCO nagykövete is volt.

Művészetté emelte a futballt – írta honfitársa, Neymar, aki az Instagramon tisztelgett és búcsúzott a legendától, emlékeztetve, hogy Pelé előtt a 10 csak egy szám volt, és amelett, hogy a alkotássá változtatta a futballt, hangot adott a szegényeknek, a feketéknek, és ami a legfontosabb: láthatóvá tette Brazíliát.

Fent: A foci királyai: Pelé, 1970

Életéről film készült:

További hasonló témájú videók