Elhunyt Duray Miklós

Duray Miklós
Duray Miklós (2014) Archívumunkból

77 éves korában, hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Duray Miklós felvidéki magyar politikus, közíró, egyetemi tanár; eredeti foglalkozása szerint geológus.

Alapiskoláit Losoncon végezte, Füleken járt középiskolába. Érettségi után 1962–63-ban munkásként dolgozott.

1963 és 1971 közt a pozsonyi Comenius Egyetemen általános geológusdiplomát szerzett. Egyetemi tanulmányait a prágai tavasz eseményei közepette megszakította (1965-től aktívan politizált). 1972–73-ban a pozsonyi Talajtani és Növénytáp Kutató Intézet tudományos segédkutatója, 1973 és 1977 között a Szlovák Tudományos Akadémia Geológiai Intézetének ösztöndíjasa. A következő tizenkét évben a Doprastav híd- és közút építő állami vállalatnál dolgozott geológusként. 

1982-ben megvádolták az államrend felforgatásával és 1982. november 10-én letartóztatták. 1983 elején még vizsgálati fogságban volt. Mellette foglalt állást a Charta 77 és a Magyar Írók Szövetségének egy része. Külföldi nyomásra felfüggesztették a perét.

Még ugyanebben az évben aláírta a Charta 77 polgárjogi nyilatkozatát. A következő évben ismét letartóztatták. Emiatt tiltakozott többek közt az Amnesty International és a Nemzetközi PEN Club amerikai tagozata.

Tizenöt hónapos fogva tartás után szabadon engedték, a rendőrségi zaklatások azonban ezután is folytatódtak, mert Duray nem hagyott fel az ellenzéki politizálással, többek közt részt vett a Charta 77 szóvivői testületének munkájában is.

1988-ban a magyar demokratikus ellenzék által létrehozott Szabad Kezdeményezések Hálózata tagja lett annak párttá (SZDSZ) alakulásáig. Előadást tartott az MDF egyik fórumán is a Jurta Színházban.

Ugyanebben az évben a bécsi EBESZ utóértekezlet amerikai delegációjának nyomására visszakapta útlevelét és kiutazási engedélyt kapott. A Pennsylvaniai Egyetem (University of Pennsylvania) magánegyetem meghívására feleségével az Egyesült Államokba utazott. A meghívás a geológusnak szólt, de az egyetemen politológiával foglalkozott. Szakmailag Chászár Ede politológiaprofesszor, anyagilag a Hungarian Human Rights Foundation és Soros György támogatta.

A rendszerváltás után visszatért Csehszlovákiába és politikai pályára lépett.

2010-től a Soproni Egyetemen oktatott politológiát.

Fent: 2013-ban tartott konferenciát Rozsnyón a Szövetség a Közös Célokért és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke a Nemzet és nemzetrész, a felvidéki magyar közösség állapotáról szólt előadásában. Homoly Erzsó felvétele.

2014-ben ő mondta a laudációt (7 perc 11-től), amikor másodmagával az akkor a Dunaszerdahelyen élő Kulcsár Ferenc költőnek adományozták a Balassi Bálint-kard elnevezésű magyar költészeti díjat:

További hasonló témájú videók