Carlo Ponti nagy produkciói (teljes filmmel)

Carlo Ponti második feleségével, Sophia Lorennel – forrás: Wikipédia

110 esztendeje látta meg a napvilágot Carlo Ponti olasz filmproducer.

Ponti jogot tanult a Milánói Egyetemen. 1935–1938 között ügyvédként dolgozott Milánóban. 1938-ban lett filmproducer. 1940-től az ATA-nál, majd a Lux Filmnél dolgozott. 1941-től több mint 140 filmnek volt a producere, mint például Jean-Luc Godard (A megvetés), Federico Fellini (Országúton, 1954), Vittorio De Sica (Boccaccio ’70, 1962), David Lean (Doktor Zsivágó, 1965) és Michelangelo Antonioni (Nagyítás, 1966) című filmjeinek is. 1950-ben Dino De Laurentiis-sel produkciós céget alapított. 1957-től Hollywoodban is dolgozott. 1965-ben lett francia állampolgár.

Első felesége Giuliana Fiastri volt, akitől két gyermeke született. Az egyikük, Alessandro Ponti ma filmproducer. Második felesége 1966-tól Sophia Loren színművésznő. Gyermekeik: ifj. Carlo Ponti, aki korábban gyerekszínész volt, jelenleg pedig karmester, és a magyar hegedűművésznőt, Mészáros Andreát vette el feleségül; valamint Edoardo Ponti, filmrendező.

Carlo Ponti híresen nagy gyűjtő volt, számos eredeti festmény volt a birtokában Picassótól, Dalítól, Canalettótól.

Fent: Ő volt a producere Zdeněk Ovessel együtt a Bohumil Hrabal műve alapján készült, Miloš Forman rendezte, Oscar-díjjal elismert filmszatírájának, a Szigorúan ellenőrzött vonatok (Ostře sledované vlaky) című alkotásnak is.

A sztori röviden: Milos a német megszállás idején lép először szolgálatba a kis vidéki vasútállomásán. A hallgatag fiatalember megismerkedik az állomásfőnökkel, aki ideje nagy részét legszívesebben galambjai körében tölti. Kollégája még Hubická forgalmista, aki roppant sikeres nőcsábász. Milos Tapicka forgalmista szerelmes Másába, a fiatal kalauznőbe. Hétköznapi kisemberek mindnyájan ők, távol a nagyvilágtól, kikből észrevétlenül hősök lehetnek. Az ő állomásukon haladnak át ugyanis a szigorúan ellenőrzött katonai vonatok a frontra, mivel a partizánok felrobbantották a németek egyik hadianyag szállítmányát és megrongálták a vasútvonalat. Tapicka forgalmista egyik pillanatról a másikra, minden félelem nélkül lesz főszereplője egy titkos küldetésnek, a háború kellős közepén.