Luca, Luca, kittykotty!

 

Luca-napi alakoskodás
Luca-napi alakoskodás

Luca napja van. December 13-át eleink dologtiltó napként tartották számon. Ezen a napon nem végezhettek házimunkát, mert úgy tartották, hogy ha aznap például varrnak, akkor a tyúkok fenekét is bevarrják, ezzel pedig azt kockáztatnák,hogy a következő évben nem lesz tojás. Bálint Sándor Ünnepi Kalendáriuma szerint Szent Luca szemét tűvel szúrták ki, ezért is tilos volt e napon a varrás.

A felső hangvideóban Haraszti Mária műsorát hallgathatják, amely a Szlovák Rádió Magyar Adása számára készült. Megszólal benne nagymamája, Mészáros Miklósné Papp Gizella, valamint az egykori alsószeli Pejkó Színpad akkori tagjai.

A Luca-napi szokások közül talán a legismertebb a lucaszék készítése. Nem hiába él ma is a köztudatban a „lassan készül, mint a lucaszéke” mondás, ugyanis december 13-ától egészen Ádám-Éva napjáig, december 24-ig dolgoztak rajta, mindennap szigorúan csak egy műveletet végrehajtva. A kész széket végül magukkal vitték karácsonykor az éjféli misére, amelyre felállva megpillanthatták a falu boszorkányát.

A bőségvarázsló szokások mellett voltak időjósló szokások is, ezek közül az egyik legszebb a hagymakalendárium, amelynek lényege, hogy a hagymát 12 szeletre vágták, besózták. Úgy tartották, hogy amelyik szelet benedvesedik, az annak megfelelő hónap csapadékosabb lesz a következő esztendőben.

Szerelmi jóslások is kötődtek ehhez a naphoz: az eladósorban lévő lányok a számukra kedves fiúk neveit cetlikre írták, majd azokat gombócba rejtették. Karácsonyig mindennap egyet elégettek belőlük, úgy tartották, hogy az utolsó megmaradó gombócban szereplő férfinév lesz a jövendőbelijük neve….

Luca-napi kotyolás (Komárváros), 50-es évek:

„Luca-Luca kity-koty, tojjanak a tikojok…” – a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2012-es Luca-napi műsora a Hiemer-ház Báltermében:

Részlet a Luca-napi népszokásból a Sugalló együttes táncházában, Debrecenben (2010. december 13.):

Cikk: A nyilvánosháztól a Luca székéig Konopás Noémi beszélgetése Birinyi Józseffel az ősz végi, téli időszak népszokásairól.

Fotó: Luca-napi alakoskodás. Horvátkimle, Győr-Sopron m. 1969, In: Dömötör Tekla: Magyar népszokások

 

További hasonló témájú videók