Wigner Jenő, a világ első reaktor mérnöke

Nobel-díjasok egymás között. A kép bal szélén Werner Heisenberg német, jobbra pedig Wigner Jenő magyar atomfizikus, az 1920-as évek végén. Heisenberg Hitler szolgálatába állt, Wigner jenő pedig az amerikai atomprogramban vett részt Forrás: Bundesarchiv
Nobel-díjasok egymás között. A kép bal szélén Werner Heisenberg német, jobbra pedig Wigner Jenő magyar atomfizikus, az 1920-as évek végén. Heisenberg Hitler szolgálatába állt, Wigner Jenő pedig az amerikai atomprogramban vett részt • Forrás: Bundesarchiv

120 éve született Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus, vegyészmérnök, az atombomba egyik fejlesztője. 1963-ban kapott fizikai Nobel-díjat „az atommagok és az elemi részecskék elméletének továbbfejlesztéséért, különös tekintettel az alapvető szimmetriaelvek felfedezéséért és alkalmazásáért. 1972-ben elméleti fizikai eredményeiért több Albert Einstein-díjat is kapott.

A századelőn a fizikát a legjobb tudósok is egy majdnem befejezett tudománynak gondolták, amelyben minden fontos dolgot felfedeztek, és amelyben már csak pár apró részletet kell jobban kidolgozni. Wigner Jenő egyike volt azoknak a húszas évekbeli fizikusoknak, akik újjáteremtették a fizika tudományát, többek között bevezetve a kvantummechanikába a szimmetriák elméletét. Egyike volt a századfordulós Budapest híres tudósainak, akik közé Erdős Pál, Kármán Tódor, Neumann János, Teller Ede és Szilárd Leó is tartozott, utóbbi vált talán legközelebbi felnőttkori barátjává. 

Wigner Jenő Nobel-díjas fizikussal 1976-ban találkozhattak először Magyarországon a hazai tudományos és tudománypolitikai közélet képviselői. Negyvenhárom év távollét után tartott Budapesten előadást az elméleti fizika, a kvantummechanika és az atomenergia-felhasználás világhírű szakembere. Hatalmas tudásával és szerénységével mindenkit lenyűgözött, és egyúttal fel is lelkesített. Még kétszer látogatott haza, 1983-ban és 1987-ben.

https://youtu.be/YjI4Wahp4ck

2017-ben a Magyar Tudományos Akadémia székházában megrendezett „Wigner 115” konferencián azok emlékeztek vissza e látogatásokra és Wigner Jenő személyére, akik korábbi útjait megszervezték, kísérték, találkoztak vele, akikkel beszélgetett. A könyvben a „Wigner 115” konferencián elhangzott előadások, visszaemlékezések anyagát gyűjtötték össze a szerkesztők.

Fent: A „Hazalátogatott Wigner Jenő” című kötet bemutatója. (Szerk. Mihály Katalin Anna, Lévai Péter, Kormos István, Kármán Tamás.) Budapest: Eötvös Loránd Fizikai Társulat, 2021
0:00 | Köszöntő – Lévai Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, az esemény moderátora
10:45 | Mihály Katalin
18:34 | Ormos Pál, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke
30:35 | Sólyom Jenő
44:37 | Palágyi Júlia, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanára
49:36 | Pokol Gergő, Magyar Nukleáris Társaság
51:19 | Zárszó – Lévai Péter

Wigner Jenőről díjat neveztek el, amelyet Magyar Tudományos Akadémia és a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság alapított 1999-ben. A kitüntetést olyan szakemberek, kutatók kapják, akik a magyar nukleáris energetika és fizika terén tevékenységükkel maradandót alkottak. Wigner Jenőről Magyarországon iskolát, utcát neveztek el és Egerben szobra áll a róla elnevezett szakközépiskola parkjában.