José Saramago centenáriuma

 

José Saramago (forrás: https://artesentreasletras.com.pt/)

100 éve született José Saramago (1922-2010) Nobel-díjas portugál prózaíró és költő. Az egyik legtöbbet fordított és legelismertebb portugál nyelvű szerző. A „Vakság” és a „Kőtutaj” című regényeiből filmadaptációk is készültek. A köztudatban elsősorban regényíróként tartják számon, de a 60-70-es években több verseskötete is megjelent.

1922-ben született Azinhagában, egy kis portugál faluban. 1924-ben családja a szegénység elől Lisszabonba költözött. Géplakatosnak tanult egy szakiskolában, ahol kiváló irodalmi oktatás folyt. 1939-től egy kórházban géplakatosként dolgozott, de irodalmi érdeklődése egyre erősödött, a portugál történelem foglalkoztatta. 1944-ben megházasodott, egy lánya született. Az 1950-es évek közepétől értelmiségi körök közelébe kerülve kiadóknál kéziratok lektoraként dolgozott, kezdett maga is írogatni, eleinte verseket, cikkeket, krónikákat, majd regényeket, amelyek által híres lett.

1969-ben tagja lett a portugál kommunista pártnak, társadalmi funkciókat vállalt, minisztériumban dolgozott, majd lapigazgató lett a Diário de Notícias című napilapnál, ahonnan 1975-ben elbocsátották. 1976-tól kizárólag fordításból élt, és sorra jelentette meg saját műveit. A világban sokat utazott, előadásokat tartott.

1993-ban elhagyta Portugáliát, mert a parlament tiltakozása miatt nem kaphatta meg az Európai Irodalmi Díjat. A Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarotén telepedett le, ahol haláláig élt. 1998-ban megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

José Saramago: Üzlet

Ami bennem arany, nem adom semmiért.
A többit viszont, az arannyal együtt,
Odaadom annak, akit az arany megért.

 fordítása

Beszéde a Nobel-díj átadóján:

Múzeuma Lanzarote-ban:

José és Pilar – dokumentumfilm, 2010 (az automatikus magyar fordítás beállítható a videó jobb alsó sarkában):