A feledhetetlen karaktertenor: Kishegyi Árpád

Kisehgyi Árpád100 éve született Kishegyi Árpád (1922–1978) Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (tenor).  Színpadi pályáját Lakner Bácsi Gyermekszínházában kezdte.  

1937-től a Szalmás-, 1939-től a Vándor-kórusban énekelt. A II. világháború alatt Sopronban volt munkaszolgálatos, ahonnan megszökött. Budán szabadult fel.

Operai debütálása 1946-ban, Pedrillo szerepében (Mozart: Szöktetés a szerájból) volt a rövid életű Vígopera színpadán. 1947-ben szerződtette a Magyar Állami Operaház, melynek élete végéig tagja volt. Az ötvenes években állandóan szerepelt a Gördülő Opera előadásain, 1965-ben egy olasz staggionéval turnézott. Mozart, Puccini, Verdi, Wagner, Richard Strauss, Szokolay Sándor, Csajkovszkij, Britten, Muszorgszkij, Petrovics Emil operáiban aratta nagyobb sikereit, de szívesen énekelt operettekben, zenés darabokban is (Három a kislány, Gül baba, János vitéz, Luxemburg grófja stb.). Három évtizeden át az Operaház vezető buffó- és karaktertenorja volt. Sikereit hangja mellett kivételes színészi játékának, humorának köszönhette. Jelentős buffó- és karaktertenor volt, kitűnő színészi képességei mellett a muzikalitása és a humora tette őt népszerűvé.

A 60-as, 70-es években néhány filmben is feltűnt. 1965-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 1974-ben érdemes művész lett. 2000-ben posztumusz az Operaház örökös tagjává választották. 1978. április 4-én halt meg New Yorkban, egy turné alkalmával.

Paganini: Volt nekem már száz babám, előadó: Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, Kulka János & Kishegyi Árpád

Mozart: Szöktetés a szerájból – Pedrillo áriája: Síkra szállok... Pedrillo: Kishegyi Árpád

Részlet Karl Zeller Madarász c. operettjéből. Professzor a nevem – előadók: Kishegyi Árpád és Várhelyi Endre

További hasonló témájú videók