Nem vették fel az egyetemre, mert nő volt

Marie Curie-Sklodowska155 éve ezen a napon született Maria Skłodowska-Curie lengyel származású francia fizikus és kémikus, a radioaktivitás úttörő kutatója. Ő volt a párizsi Sorbonne első női professzora, azonkívül elsőnek kapott kétszer Nobel-díjat, a fizika, illetve a kémiaterületein végzett munkájáért. 1903-ban Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curie-vel megosztva kapta meg a fizikai Nobel-díjat, majd 1911-ben (egyedüliként) a kémiai Nobel-díjat.

Maria Sklodowska tanár szülei ötödik gyermekeként született Varsóban 1867. november 7-én. Nagyapja gimnáziumi igazgató, anyja egy leányintézet vezetője volt, így a neveltetése révén egyértelmű volt számára, hogy komolyan vegye a tanulást. Az érettségijét kiváló eredménnyel tette le, ennek ellenére az egyetemre nem vették fel, mivel nő volt, és akkoriban a nők művelődését finoman fogalmazva sem pártolták.

A történelmi események sem igazán játszotta Maria kezére a továbbtanulást illetően. Az 1863-as lengyel felkelést az orosz cár megtorolta, ennek következtében Maria családja elvesztette vagyonát, így már lehetőségük sem maradt a gyerekeknek egyetemre menni. Maria évekig vidéki rokonoknál volt kénytelen élni, majd apjával Varsóban próbált újra szerencsét magántanítóként.

Maria és testvére a megpróbáltatások ellenére sem tettek le arról a tervükről, hogy egyetemre menjenek, így testvérével abban állapodott meg, hogy segíti őt párizsi tanulmányaiban anyagilag, majd cserélnek, és később testvére támogatja majd őt egyetemi évei alatt. Maria ezért nevelőnőnek állt egy földbirtokos családnál, hogy pénzt keressen, ahol beleszeretett Kazimierz Zorawskiba, egy fiatal, matematikusnak készülő ifjúba. A fiú szülei a kölcsönös szerelem ellenére is megtiltották a házasságot, mert nem akarták, hogy nincstelen lány házasodjon közéjük.

Így Maria nemcsak a szerelmét, hanem az állását is elveszítette, és kénytelen volt másik munka után nézni. A szakítás hatalmas lelki traumát okozott neki és a férfinak is. Mariának évekbe telt, mire kiheverte szerelme elvesztését, Zorawski pedig élete végéig nem tudta elfelejteni Mariát, és még időskorában is kijárt szerelme szobrához emlékezni a közös időkre.

Maria a szakítása után házitanítónak állva kereste a betevőjét, közben pedig beiratkozott első tudományos tréningjére Mengyelejev asszisztenséhez Varsóban. 1891-ben Párizsban megkezdte egyetemi tanulmányait is a Sorbonne természettudományi karán, ahol matematikát, fizikát és kémiát tanult. Egy szegényes padlásszobában éldegélt, nappal tanult, este magánórákat adott, hogy megéljen. 1893-ban fizikából, 1894-ben matematikából diplomázott, ezután pedig munkát kapott professzorának kutató laboratóriumában.

Ekkoriban ismerkedett meg későbbi férjével, Pierre Curie-vel egy társasági összejövetelen. A közös érdeklődés sodorta őket egymás felé, mivel mindketten a mágnesességet vizsgálták. A szimpátiából szerelem lett, a szerelemből pedig 1895-ben házasság. Ettől kezdve közös laboratóriumban dolgoztak együtt, szinte minden idejüket egymásnak és felfedezéseiknek szentelték, két lányuk születése után teljes lett a családjuk.

https://youtu.be/dnjLx0collM

A Nobel-díj egy csapásra híressé és elismertté tette a Curie házaspárt. Pierre ennek köszönhetően engedélyt kapott saját laboratóriumának felállítására a Sorbonne-on, ahol professzornak nevezték ki, Marie-t pedig kutatási igazgatónak tette meg az egyetem, ami hatalmas szó volt akkoriban egy nő számára. Marie életében minden tökéletesnek tűnt akkoriban, rátalált a szerelem, két gyermek édesanyja volt, ráadásul sikeres és elismert kutatónő.

 

További hasonló témájú videók