Ladik Katalin 80

Ladik Katalin legújabb kötetének borítóján (Raspjevane žeravice, editor/izdavač: DAF Zagreb, Zoran Senta, pesme prevela na hrvatski jezik Lea Kovač)

80 éves Ladik Katalin költő, performer, színművész. Újvidéken született. Az elmúlt húsz évben felváltva élt és dolgozott Újvidéken, Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén. Írott verseivel párhuzamosan hangkölteményeket és vizuális (konkrét) verseket alkot, performanszokat, kísérleti zenét és hangjátékokat ír és ad elő.

Performer és kísérleti művész is (mail art, happeningek, kísérleti színdarabok szerzője). A nyelvet vizuális és vokális kifejezéseken, valamint mozgáson és gesztusokon keresztül vizsgálja.

Munkái között szerepelnek kollázsok, fotográfiák, lemezek, performanszok és happeningek városi és természeti környezetben egyaránt.

1961 és 1963 között az Újvidéki Gazdasági Középiskolában tanult. Ezt követően 1964 és 1966 között az újvidéki Drámai Stúdió (Dramski Studio) színésziskolába járt. 1961 és 1963 között banktisztviselőként asszisztensként dolgozott.

Ekkoriban, 1962-ben kezdett el verseket írni. 1963 és 1977 között az Újvidéki Rádióban dolgozott. 1974-ben csatlakozott az újonnan alapított Újvidéki Színházhoz, a társulatnak 1977-ben állandó tagja lett, 1992-ig dolgozott ott. 1974 óta elsősorban drámai szerepekben figyeltetett fel magára. Az évek során tévéfilmekben és filmekben is játszott kisebb-nagyobb szerepeket. Az Élet és Irodalom (1993–94) és a Cigányfúró (1994–99) című irodalmi folyóiratok versrovatát vezette. 1993 és 1998 között a HangÁr hang- és színművészeti oktatási központ tanára.

Tagja a Magyar Írószövetségnek, a Szépírók Társaságának, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, és a Magyar PEN Clubnak.

Kapcsolódó:

LADIK 80 IDŐVITORLA
Könyvbemutató / pop-up kiállítás / köszöntés
Időpont: 2022. október 26. 18:00 – 21:00
Helyszín: Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)
Ladik Katalin költő, előadó- és képzőművész alakja és életműve előtt tiszteleg a Forum Könyvkiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum—Kassák Múzeum.
Versei már hatvan éve szólnak hozzánk, rítusokká válnak bennünk. A ladiki élmény átéléséhez minden érzékszervünkre szükség van: látjuk, ízleljük a költeményeket, érezzük a különféle illatokat, kitapinthatóvá válik a fájdalom, az eufória — és halljuk fáradhatatlan, folyton megújuló hangját.
Az Idővitorla című kötet bemutatóját a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből válogatott képzőművészeti és hangköltészeti alkotások, valamint Szilágyi Kornél Ladik Katalinról szóló portréfilmje egészítik ki.
Az est házigazdája Cseicsner Otília és Szeredi Merse Pál.
Ladik Katalinnal Balázs Attila író beszélget.
After party: Hevesi Nándor.
 
 
Kapcsolódó:
 
 

 

További hasonló témájú videók