Kálmán Imre „életének muzsikája”

Kálmán Imre

140 éve született Kálmán Imre operettjeiről híres zeneszerző, karmester. Születésnapja 20 éve a magyar operett napja.

Tizenöt évesen iratkozott be a Zeneakadémiára. Koessler Jánosnak lett tanítványa, akinél Bartók, Kodály, Dohnányi, Weiner, Szirmai Albert és Jacobi Viktor is tanult.

Közben jogot is hallgatott, majd a Pesti Napló zenei rovatának vezetője lett. Kritikusként írta meg a „Berta nagy liba” és a „Fedák Sári szobalánya” című kuplékat.

Első nagy sikere a Tatárjárás volt, amelyet 1908. február 22-én mutattak be a Vígszínházban, majd azt követően Bécsben és Prágában.

Huszonöt évesen Bécsbe költözött, bécsi operettszerző lett. Librettóit osztrák szövegírók készítették, az ősbemutatók a bécsi Johann Strauss Theaterben, illetve a Theater an der Wien-ben zajlottak le és csak azután kerültek Pesten is színre. További operettjei hamarosan világhírűvé tették nevét. 1938-ig Bécsben, 1938–40 között Párizsban, majd az USA-ban, 1945-től haláláig ismét Párizsban élt. Utolsó operettjét, az Arizona Ladyt halála után, 1954-ben mutatták be Bernben. Hatalmas nemzetközi sikerét műveinek sodró életkedve mellett zenéjének magyaros színezete segítette elő. Számos dal és sanzon szerzője volt.

Látogasson el a Kálmán Imre Emlékházba!

További hasonló témájú videók