A legjobb Angyal: Sir Roger Moore

Roger Moore.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Incorporated Television Company (ITC)

95 éve született Roger George Moore néven.

Karrierje kezdetén dolgozott grafikusként, fotómodellként, filmstatisztaként. Cambridge-ben kezdte színész pályáját. 1945-ben a tisztiiskola elvégzése után a Szórakoztató Szolgálat színésze lett. 1952-től Hollywoodban filmezett. 1956-tól a BBC tévésztárja. Leghíresebb szerepei: az 1958-as Ivanhoe  tévésorozat, Az Angyal kalandjai krimisorozat címszereplője, Simon Templar magándetektív, a Minden lében két kanálban Lord Brett Sinclair szerepe (Tony Curtis partnereként). Hét alkalommal alakította James Bondot (1973–1985). Játszott A tengeri farkasok és a A kalandor című filmben is.

A James Bond-filmek után már nemigen szerepelt emlékezetes filmben vagy alakított maradandót. Svájcban és Dél-Franciaországban élt. 1991-től a UNICEF jószolgálati nagykövete volt. 1999-ben az angol királynő lovaggá ütötte. Utoljára 2016-ban szerepelt a filmvásznon: egy rövid epizódszerepben tűnt fel a magyar-angol koprodukcióban készült Jutalomjáték című filmben.

Állandó magyar hangja Láng József volt.1999-ben lovaggá ütötték. 2017-ben, 89 éves korában hunyt el.

Film:

Simon Templar, az Angyal ezúttal Palermóban és Nápolyban harcol a bűnözők, a maffia ellen. Templar véletlenül belebotlik Alessandro Destamióba (Ian Hendry), aki nemrégiben érkezett Amerikából. Szicíliainak mondja magát, de Angyal hamar rájön, hogy a férfi a halottnak hitt alvilági figura: Dino Cartelli. A férfi gyönyörű unokahúga, Gina (Rosemary Dexter) segítségével Angyalnak sikerül a nyomozásban előbbre jutnia, s tudomást szerez a maffia vezetőinek titkos találkahelyéről is.