Pénzt vagy életet? – Már a mozikban az Indián

A cseh-szlovák-lengyel vígjáték az elfoglalt pénzember, Ondřej Jonáš (megszemélyesítője Karel Roden) mozgalmas életéről szól, amelybe egy haldokló indián főnök (Daniel Olbrychski) szelleme lép be.

Ondřej kemény üzletember és arrogáns munkamániás. Egy nagy, sikeres prágai céget vezet. Életének értelme a pénz. Nebraskában életre szóló alkut kötött egy gazdag befektetővel. Hazafelé a gép átrepül a hely fölött, ahol egy indián törzsfőnök temetése zajlik. Az égbe emelkedő indián főnök szelleme becsapódik a gépbe, és Ondřej lesz belőle. És ennek a szellemnek határozottan eltérő elképzelései vannak Ondřej életéről és értékeiről.

Így kezdődik egy új szakasz Ondřej életében. Reggel egy nagyon kitartó hang ébreszti a fejében. Egy hang, amely úgy döntött, hogy segít neki, és jobbá változtatja. Ondřej azonban nem adja magát olyan könnyen egy hívatlan látogatónak. De a mindennapi munka és a családi problémák nemcsak Ondřej, hanem családja és kollégái számára is új dimenziót kapnak.

Könyörtelen, vad, kalandos és humoros helyzetekkel teli küzdelem veszi kezdetét Ondřej és a szellem között.

Kritikusai szerint az ún. indiánok megjelenítése a filmben amolyan May Károlyos, Amerikában többszörösen túlhaladott romantikát idéz – aki mint köztudott úgy írta a könyveit, hogy előtte sose járt még csak Amerikában sem… (Észak-Amerikában 1908-ban járt először, de akkor sem utazott a New York állambeli Buffalónál nyugatabbra. A vadnyugati környezet közvetlen ismeretének hiányát sikerrel pótolta élénk képzeletével, széles körű olvasottságával, korabeli térképek, útleírások, néprajzi és nyelvészeti publikációk tanulmányozásával.)

De az is köztudott, hogy a csehek szabadidejükben imádnak indiánosdit játszani.

Ki fog nyerni? 2022. szeptember 22-étől a mozikban.

Rendező: Tomáš Svoboda
Forgatókönyv: Tomáš Svoboda, Patrizio Gente
Kamera: David Ployhar
Zene: Jiří Hájek
Szereplők: Karel Roden, Kerekes Vica, Martin Myšička, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Štepánka Fingerhutová, Jaroslav Dušek, Ester Geislerová, Vlado Černý…

Forrás: Magic Box Slovakia