Som Lajos dimenziói

Som Lajos, a Taurus ex-T:25-75-82 és a Piramis alapítója alighanem megkerülhetetlen alakja a magyar rock történetének. Muzsikált Radics Bélával, hívták világhírű zenekarba, de a hetvenes évek végén és nyolcvanas évek elején elért hazai sikerei is az egekbe repítették.

Emellett megjárta a pokol bugyrait, ahogyan ő mondja: meglátogatott más „dimenziókat” is. Feje felett többször meghúzták a vészharangot, ám ő mindannyiszor kivágta magát a már-már reménytelennek tűnő helyzetekből.

Som Lajos
Som Lajos

A hatvanas évek közepén kezdett el zenélni a Record nevű zenekarban. Ez a csapat akkor futott be, amikor egyszer a Scampolo helyett kellett beugraniuk a Liszt Ferenc téri könyvesboltban. Ezek után a Gyapjúforgalmi Vállalat Révay utcai kultúrtermében volt állandó klubjuk.

A következő nagy állomás a Taurus együttes, az első magyar hard rock zenekar volt az életében a ’70-es évek elején, amelyben Radics Bélával, Balázs Fecóval és a Metróból átigazolt Brunner Győzővel muzsikáltak együtt. Máig is tisztázatlan okból Lajost a banda lecserélte Zoránra, de mint később kiderült, ezzel még előre is mozdította Lajos karrierjét.

Köves Miklóssal elhatározták, hogy létrehoznak egy bandát, így már Piramis néven utaztak el Németországba és Svájcba vendéglátózni, ahol katonai klubokban léptek fel. Amikor hazajöttek, már itthon is Piramis néven léptek fel, bár ekkor még Lévay Tibor volt az énekesük, akit később a Generálból távozó Révész Sándor váltott fel.

Som Lajos zenéket és szövegeket egyaránt írt a Piramisnak, mások mellett olyan slágerek születésénél működött közre, mint a Ha volna két életem, a Mondj egy mesétA becsület, az AjándékA szerelem ördöge vagyok, a Gyere szoríts erősen, a Hív a sötét, a Kóbor angyal vagy a Nincs kegyelem.

A Piramis feloszlása után 1985-ben az ugyancsak sikeres Senator nevű együttes basszusgitárosa lett, amelyben Takács Tamással, Szekeres Tamással, Giger Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt. 

1992-ben újra összeállt a Piramis, a nagy érdeklődésre való tekintettel öt koncert erejéig, a klasszikus felállásban. 1997-ben Závodi Jánossal mindketten 50. születésnapjukat ünnepelték, ennek alkalmából Száz év zene címmel készítettek közös albumot, korábbi slágereiket újra felvéve. 2006-ban ismét összeállt a Piramis, de a megromlott egészségi állapotú Som Lajos csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában. A Piramis 2009-es újraindulásában már nem is vett részt.

2011-ben bejelentették, hogy Slamovits Istvánnal közösen új zenekart alapít StOrM néven, azonban az új formáció mindössze egy sajtótájékoztatón szerepelt együtt, tényleges működésére sosem került sor.

2015 nyarán egy lapinterjúban beismerte, hogy a hetvenes években beszervezték, és (Professzor néven) jelentéseket adott az állambiztonság munkatársainak.

2017 októberének végén, hetvenéves korában hunyt el hosszan tartó súlyos betegség után. November 17-én kísérték utolsó útjára a budapesti Farkasréti temetőben.

 

További hasonló témájú videók