Hihető világot épített a szöveg köré: Reich Károly 100

Reich Károly
Reich Károly az egykor rendkívül népszerűségnek Cimbora műsorban

100 éve született Reich Károly Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, kiváló művész. Az Iparművészeti Főiskolát 1948-ban végezte, Konecsni György és Hincz Gyula tanítványaként. Grafikáival 1950 óta vett részt kiállításokon, első egyéni tárlatát 1964-ben a Dürer-teremben rendezték, azóta számos hazai és külföldi bemutatón szerepelt nagy sikerrel képgrafikáival és könyvillusztrációival. A magyar és a külföldi irodalom kiemelkedő alkotásai mellett elsősorban ifjúsági könyvekhez készített illusztrációkat: ezekért 1965-ben a Lipcsei Nemzetközi Könyvkiállítás aranyérmét, 1984-ben pedig a Gyermek- és Ifjúsági Könyvek Nemzetközi Társaságának (IBBY) grafikai diplomáját is elnyerte.

Első munkája az Anyám tyúkjához készített sorozat volt, melyet azóta is változatlan formában adnak ki évről-évre, mely a legtöbb család könyvespolcán megtalálható.

Így vagyunk ezzel sokan a Minden napra egy mese kötetével, Arany László Magyar népmesék könyvével, a Kincskeresõ kisködmönnel, a Pál utcai fiúkkal. Meseillusztrációi mellett a világ- és magyar irodalom remekeit, verses köteteit díszítik rajzai.

40 éven át rajzolt, hozta létre saját, kedves, mindannyiunk számára ismert világát. Mítosz, mese, költészet, egyre megy, a világ összes hiteles története ugyanolyan emberekről szól, ebben Reich Károly bizonyos volt.

Hihető világot épített a görög mitológiából és a balatoni táj szépségéből az ötvenes, hatvanas években, és még tovább, egészen 1988-ig, a haláláig,

Kapcsolódó:

Reich Károly mesés rajzai