Charlie Haden minden formában kiemelkedőt alkotott

Charlie Haden

85 éves lenne ma Charlie Haden amerikai jazz-nagybőgős és zeneszerző. Az Ornette Coleman Quartet egyik alapító tagja volt.

Haden már gyermekkorában a helyi, country-zenét sugárzó rádióban naponta szerepelt. Zenei tanulmányai után Los Angelesbe költözött, ahol Paul Bley triójában játszott. 1958-ban találkozott Ornette Colemannel és próbálni kezdett vele, majd 1960-ig együtt játszottak. Drogproblémák miatt egy darabig kikerült a jazzéletből, majd 1964-ben ismét felbukkant Danny Zeitlin és Tony Scott társaságában.

1966-ban ismét visszatért Ornette Coleman együttesébe. 1969-ben Carla Bley-jel közösen megalapította a Liberation Music Orchestrát. Az együttes egyik lemeze, a Liberation Music „Amerika-ellenes” tartalma miatt lekerült a terjesztők listájáról. Az albumon többek között a Song For Che című szerzemény is szerepel.

Haden 1991-ben folytatta politikai jellegű zenéjét, amikor Carlos Paredes portugál zenésszel egy albumot jelentetett meg. Dolgozott Pat Metheny néhány albumán, Alice Coltrane lemezein (1968-1972), Keith Jarrettel (1967-1975), az Old And New Dreams együttesben virtuózan rekonstruálták az Ornette Coleman kvartett zenéjét Dewey Redmannal. Az évek során a bigband-felállástól a hagyományos kvartetten át az intim kettősökig minden formában kiemelkedőt alkotott.