Füleken ismét MUZSIKÁL AZ ERDŐ

Július 9-én, szombaton folytatódik a kulturális nyár Füleken. A MUZSIKÁL AZ ERDŐ című, határon átnyúló zenei fesztivál 10.00 órai kezdettel valósul meg a városi parkban. A programszerkezet lehetővé teszi különböző kultúrák bemutatkozását – idén a magyar és a szlovák mellett a roma és a zsidó zenei kultúra kerül terítékre –, s teret ad a művészetek különböző formáinak, melyek rámutatnak természet és a környezetvédelem fontosságára.

A műsorban a komolyzenei koncerteken, valamint nép- és világzenei formációk bemutatkozásán túl olyan programelemek is megjelennek, mint a szakvezetéses séták, ismeretterjesztő előadások, biciklitúra, gyerekprogramok, helyi ételek kóstolója, kézművesek bemutatkozása, fotókiállítás és sok más egyéb érdekesség.

A komolyzenei koncert keretében Benedikfi István és Zoltán (zongora, hegedű, dob) játékát élvezhetik majd a zenekedvelők, fellép a helyi Melódia Női Kar és bemutatkozik Barbora Botošová hegedűvirtuóz triója is. A népzenei blokkban a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes énekeseinek műsorát nézheti meg a közönség, majd a magyarországi Cimbaliband együttes koncertje zárja a rendezvényt.

A Muzsikál az erdő célja, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse meg a klasszikus és népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat. A kerékpárosok csatlakozhatnak a 9.00 órakor kezdődő, 48,6 km-es biciklitúrához, melynek útvonala Salgótarján – Fülek – Salgótarján.

A parkból nem hiányoznak majd az olyan  környezettel kapcsolatos aktivitások, mint a biodiverzitásról és fenntartható erdőgazdálkodásról szóló előadás, vagy az erdei legendákkal és rejtélyekkel tűzdelt kiscsoportos családi élményprogram, erdőterápia-kóstolóval egybekötve. Az említett programokon túl lesz kézműves foglalkozás a Motolla Kézműves Műhellyel és a Bábika Játszóházzal, kisebb vásár, helyi termékek bemutatójával, szakvezetéses parki séta Balázs Csaba ökológussal és Szabó Lajos erdőmérnökkel, régészeti előadás a Városi Honismereti Múzeumban Vozár Bianka
régésznek köszönhetően, valamint a kicsiknek és szüleiknek Bolba Éva és a JAZZterlánc ad családi koncertet. A rendezvény helyszínén Schnelczer Zoltán kültéri fotókiállását nézhetik meg az érdeklődők a parkról készült történelmi fotókból. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Novohrad–Nógrád Geopark és a Nógrádi Turisztikai Információs Központ tevékenységével és szolgáltatásaival, valamint a Nógrádi Regionális Termék védjeggyel ellátott termékekkel is.

Fent: Ízelítő a füleki Melódia Női Kar repertoárjából • Kodály Zoltán: Csillagoknak teremtője • a LocAll tévé felvétele.

A Muzsikál az erdő szervezői a magyarországi Muzsikál az Erdő Alapítvány és a Füleki Városi Művelődési Központ, partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Novohrad–Nógrád Geopark. A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

KÖZLEMÉNY:

„Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok, 2022

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat 2022. július 2-10- e között várja az érdeklődőket 9 különböző helyszínen, idén a 19. alkalommal.

A rendezvénysorozat fő célja az erdő, a zene, a művészet erejével a résztvevőket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani. A „Muzsikál az erdő” értékei – a fenntarthatóságra nevelés, a helyi közösségek megerősítése, a helyi értékek, a fenntartható gazdálkodás felkarolása, a helyi termékek fogyasztása, a Kárpát-medencei hagyományok megőrzése, az erdők növény- és állatvilágának megismerése, szeretete, a környezet védelme, a természettel harmóniában való létezés – aktuálisabbak, mint valaha.

Továbbra is hűek maradtunk hagyományos szervezési elveinkhez. Különleges erdei helyszínekre hívjuk a rendezvényre érkezőket, ahol a család valamennyi tagja talál számára élményprogramokat, feltöltődési lehetőséget. Várjuk a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket ingyenes programjainkra. Aktív gyalogos, kerékpáros, lovas túrákkal is megközeíthetők az erdei programhelyszínek. A Príma, Nógrádikum és Nívó Díjjal rendelkező rendezvényen a szakvezetéses erdei sétákkal jutunk el a klasszikus zenei és a népzenei erdei koncertekre, ahol országos, sőt világhírű előadóművészek és a helybéli művészeti élet kiválóságai nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményt. Nem maradt el az erdei sport, a színvonalas zenei és kézműves gyermekprogram, a helyi termelők bemutatkozása, a fenntartható gazdálkodás példák bemutatása. A természethez kötődő „Muzsikál az erdő”-s pályázatok – fotó, irodalom és gyermekrajz – a rendezvény oszlopos tagjaivá váltak. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település megismerésére, hiszen a „Muzsikál az erdő” minden nap más-más településen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit.

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok helyszínei: Pásztó – Mátrakeresztes, Salgótarján – Eresztvény, Szentkút, Szurdokpüspöki, Tar, Gyöngyöstarján – Fajzatpuszta, Gyöngyös – Sástó, Fülek – F’ilakovo, Gyöngyöspata – Nagyparlag.

A „Muzsikál az erdő”-n üdvözölhetjük az Egri Szimfonikus Zenekart, az In Medias Brass rézfúvós együttest, a Duna Művészegyüttest, a Szent Efrém Férfikart, Csík Jánost, Horgas Esztert, Szalóki Ágit, Fassang Lászlót, Szokolay Dongó Balázst, Boros Misit, Pál István Szalonnát és bandáját, a Misztrál Együttest, a Hot Jazz Bandet és hosszan sorolhatnánk még.

A járvány, a háború, a fenntarthatósági és klímaválság, a bizonytalanság terheli az életünket. Ne onnan folytassuk, ahol a járvány előtt abbahagytuk! A testi-lelki egyensúlyunk megőrzésére, a közösségi élet újra indítására óriási szükség van. Éljünk át közösségi élményeket, aktív családi programokat természeti és zenei, művészeti értékeinkkel. Erre kiváló lehetőséget kínál a „Muzsikál az erdő”! Érintsük meg a hatalmas tölgyek, bükkök erőt sugárzó, magasba törő törzsét, szívjuk magunkba a tiszta erdei levegőt, hangolódjunk rá az erdő természetes ritmusára. Az erdő és a zene feltölt és utat mutat egy fenntartható jövő irányába, mely gyermekeink jövője.

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a 2022-es évben a „Muzsikál az erdő”-re. Részletes információkat megtalálják honlapunkon, a www.muzsikalazerdo.hu-n 

„Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

Muzsikál az Erdő Alapítvány

További hasonló témájú videók