Vaszary Gábor, a bestselleríró

Vaszary Gábor

125 éve látta meg a napvilágot Vaszary Gábor író, újságíró, forgatókönyvíró. Vaszary János színész, író és Vaszary Piri színésznő bátyja.

Festeni tanult a Képzőművészeti Főiskolán Vaszary Jánosnál, majd abbahagyva tanulmányait, újságíró lett. 1921-ben a Szinyei Merse Pál Társaság jutalomban részesítette. 1924-től Párizsban élt, ahol lapoknál volt rajzoló. 1932-ben tért haza. Mint regényíró és humorista nagy népszerűségre tett szert; derűs hangú írásait többnyire maga illusztrálta. 1947-ben emigrált, Svájcban telepedett le. Rövid ideig a Szabad Európa Rádió munkatársaként dolgozott.

Cikkei, regényei saját illusztrációival jelentek meg. Sorra jelentek meg népszerű regényei. Monpti című regényét 28 nyelvre fordították le, háromszor filmesítették meg. Állítólag a német nyelvű kiadások példányszáma elérte a kétmilliót. Színházakban is játszották német nyelven. Színpadon Magyarországon is feltűnt a Monpti, sőt egyes előadásaiban állítólag maga Vaszary játszotta a főhőst, míg a női főszerepet az író nagy szerelme, Gervay Marica alakította. Amellett, hogy nagy sikerű regényeket írt és kiválóan rajzolt, Vaszary Gábor újságíróként is jelentős szerepet vállalt az 1930-as és 1940-es években. Kiállt a kulturális élet szélsőjobb oldal felé orientálódó képviselőivel szemben. Elbeszéléseket és színdarabokat is írt.

Fent:

Papp Gábor Zsigmond tévéfilmsorozatának előzetese. A Ketten Párizs ellen Vaszary Gábor 1938-ban megjelent regényéből készült, és két budai gimnazista, Radonyi Laci és Pali könnyed kalandjait meséli el, ahogy nemes egyszerűséggel fogják magukat és kimennek Párizsba, csak azért, hogy Laci így tudjon tetszelegni nőideálja előtt. Haza csupán ennyit sürgönyöznek: „Szerencsésen meggondolatlanul Párizsba érkeztünk. Stop. Pénzt kérünk, hogy éhen ne haljunk. Stop. Az idő kedvező. Laci és Pali”.

Első kötete, a Monpti – amelynek modellje francia származású felesége Aimée Fontant volt – 14 ezer példányban fogyott el, ami példátlan sikernek számított. Könyvét huszonnyolc nyelvre fordították le, és háromszor filmesítették meg, az egyik változat főszereplője Romy Schneider volt.

Vaszary Gábor: Bözsi mindent elintéz

Elhangzott a Horváth János Társaság színjátszó csoportjának 2020-as kabaréműsorán. Szereplők: Szegedi-Kiss Gyöngyi és Szabó Dorottya.

Vaszary Gábor: Ki a hunyó? – avagy BUBUS – vígjáték (részlet)

A Vidám Színpadon évekig, több száz előadásban játszották nagy sikerrel a darabot. Vaszary Gábor, Az ördög nem alszik és a Meztelen lány szerzője ezzel a bohózatával tette fel a koronát korábbi nagy sikereire. A komédia mulatságos bonyodalmának okozója egy szerelmeslevél, amit hősünk, Gáspár felesége talál meg férjuránál.

 

Kapcsolódó:

120 éve született Vaszary Gábor