Almási Éva 80

Almási Éva

Almási Éva színművész is 80 éves lett.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1965-ben. Már 1960-tól játszott a Petőfi Színházban. 1968-ban a Madách Színházhoz szerződött, ahol kilenc éven keresztül dolgozott. Majd három évig a Vígszínházban vállalt fellépéseket, 1991-től pedig szabadúszó. 1995-ben, egy évadra leszerződött a Szigligeti Színházhoz, aztán újra visszatért a szabadúszáshoz.

Almási Éva sokszínűségét klasszikus és modern, tragikus és komikus darabokban kamatoztatta. Sikert és népszerűséget hozott szerepei voltak: Eszter a Képzelt riportban, Erzsébet királynő a III. Richárdban, Júlia a Csodás, vagy Júlia!-ban és Gertrudis a Bánk bánban.

A színház mellett a filmezést is korán kipróbálta, 1965-ben szerepelt a Villon című filmben, majd sorra megtalálták őt a szerepek, játszott az Egy magyar nábobban, a Különös házasságban, majd a Próféta voltál, szívem következett. A ’70-es éa ’80-as években folyamatosan forgatott, így többek között olyan sikeres alkotásokban láthattuk viszont, mint a Házasságtörés, a Peer Gynt, a Régimódi történet vagy a Charlie nénje.

Legemlékezetesebb filmes és tévés szerepei: Nyaralók, Próféta voltál szívem, A fekete város, Maya, Merénylők, Kettévált mennyezet, Villámfénynél, A kertész kutyája, Kreutzer szonáta, Egy szerelem három éjszakája, a kétrészes televíziós Bánk bán, A hídember, Charlie nénje, Boldog születésnapot, A két Bolyai.

Sok pályatársához hasonlóan ő is kipróbálta a rendezést, többek közt a Thália Színház Új Stúdiójában 2003-ban színpadra vitte Osborne Dühöngő ifjúságát.

2016. március 16-án választották a nemzet színészévé Psota Irén helyére, akinek az emlékére megalapította a Psota Irén-díjat.

https://youtu.be/pQgDeTPMbcc

https://youtu.be/EbHH8DSzsyg