Az utolsó Esterházyak Galántán / A Mindszenty-per (AJÁNLÓ)

A Pro Renovatione non-profit szervezet és a Galántai Honismereti Múzeum több évtizedes együttműködésének eredménye a Lámpafénynél című előadássorozat, melynek keretében a régió történelmét mutatják be neves szakemberek közreműködésével. A történelmi, műemlékvédelmi, néprajzi témák iránti érdeklődés ezalatt a hosszú idő alatt töretlen, az idősebb törzshallgatóság mellett egyre több fiatal foglal helyet a hallgatóság körében.

Bukovszky László előadása tavaly októberben szlovák nyelven már elhangzott.

Április 28-án, csütörtökön 17:00 órakor magyar nyelven adja elő Az utolsó Esterházyak Galántán című prezentációját.

A programra a belépés ingyenes.

Helyszín:
Galántai Honismereti Múzeum, Hlavná 976/8, Galanta, 92401

Fent egy korábbi kutatásról szóló kisfilmet mutatunk be, kedvcsinálóul az előadás elé.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet Mindennapok Tudománya című 2015-ben készült beszélgetősorozatának 6. részében Bukovszky László levéltáros, történész válazsol Nagy Myrtil kérdéseire a Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség (1945–49) kutatásáról és az ún. Mindszenty-perről.

A szövetség tevékenysége illegális volt és tükrözi a II. világháborút követő társadalmi helyzetet. Megalakulását a magyar kisebbséget ért jogfosztó intézkedések váltották ki. Célja az volt, hogy dokumentálja ezeket, információval lássa el a szlovákiai magyarságot, s tájékoztassa a magyarországi hivatalokat.

Az ún. csehszlovákiai magyar Mindszenty-perben, amelyben összesen 32 személy, köztük 20 római katolikus pap és 4 református lelkész ellen emeltek vádat, Arany Adalbert László nyelvészt, egyetemi tanárt, a szervezet vezetőjét 8 év, Hentz Zoltán főiskolai hallgatót, Hajdú László gépészmérnököt, Varró István egyetemi hallgatót, Krausz Zoltán filmrendezőt és Restály Mihály katolikus lelkészt 6 év, Mészáros Gyula katolikus káplánt, Lipcsey Gyula főiskolai hallgatót és Bokor Ferenc katolikus kántortanítót 5 év, Vízváry László református lelkészt 2 év fegyházbüntetésre ítélték, a többi 22 vádlottat felmentették a vád alól.

A háromnegyed órás kisfilmben feltárják ennek a kutatásnak a részleteit és háttérinformációit.

További hasonló témájú videók