RANDEVÚ A MÚZEUMBAN (Mi rejlik a ruha alatt? – ajándékozz élményt!)

RANDEVÚ A MÚZEUMBAN – privát tárlatvezetés pároknak a Galántai Honismereti Múzeumban!

A Galántai Honismereti Múzeum különleges randevúra kínál lehetőséget Valentin-nap alkalmából. 2022. február 12-én, szombaton privát tárlatvezetésre foglalhatnak időpontot a párok a Mi rejlik a ruha alatt? című időszakos kiállításra.

A múzeum és galéria látogatása a TOP10 kreatív randevúhelyszín közé tartozik Angliában és az Egyesült Államokban.

Dömötör Alenka tárlatvezetőnk, aki a párokat végigvezeti a kiállításban, igazán széleskörű ismeretekkel rendelkezik a fehérnemű történetével kapcsolatban. A Randevú a múzeumban alkalmából azonban nem a szigorú történelmi adatokra fókuszál: elsősorban érdekes, olykor pikáns történeteket mesél az öltözködés történetéből.

Végezetül a látogatók felpróbálhatnak egy krinolint hosszú alsószoknyával és táncra is perdülhetnek benne, mint egy hercegnő a hercegével a bálban egy mesebeli kastélyban.

Az időpontfoglalás az eseményre online nyomtatványon keresztül történik, amely elérhető a múzeum Facebook-oldalán és weboldalán.

A résztvevők száma korlátozott. A belépés ingyenes.

A Galántai Honismereti Múzeum OP protokoll szerint működik.

A kiállításról:

Mi rejlik a ruha alatt?

Alsóneműk történetét bemutató kiállítás nyílt a Galántai Honismereti Múzeumban december 15-én. 2022. február 26-ig látogatható.

Melltartók, alsónadrágok, harisnyák, fűzők és krinolinok adnak választ a kérdésre: mi rejlett a ruha alatt a múltban?

A látogatók a fehérnemű történetét szöveges paneleken és képeken követhetik nyomon az őskortól az újkorig.

Az egyes darabokból is látható, hogy a fehérnemű nem mindig volt olyan, amilyennek manapság ismerjük. A kiállítás végigvezeti a látogatókat a fehérnemű történetén az ágyékkötőtől a neglizséig, és lehetővé teszi számukra, hogy a XIX. század közepétől a XX. század közepéig tartó időszakban viselt ruhák alá kukucskáljon.

„A férjem családi házának padlásán egy régi hajókoffer rejtőzött” – emlékezik vissza a kiállítás ötletének megszületésére Novák Mezőlaky Margaréta történész, a Mi rejlik a ruha alatt? című kiállítás szerzője és kurátora. A poros koffert körülbelül tíz évvel ezelőtt nyitotta ki. „A szépen elrendezett, megsárgult ruhadarabok már az első pillanattól egy rendkívüli leletet sejtettek.”

A történész gyönyörű fehérneműket talált, amely módos menyasszony hozománya lehetett a XIX. században.

Az aktuális kiállítás alapját ezek a padláson talált gyöngyszemek alkotják, melyeket a lévai Barsi Múzeum és a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményi tárgyai és korabeli szabásminták alapján
készített másolatok egészítenek ki.

Novák Margaréta így jellemzi a kiállítást:

„A kiállítás időrendi sorrendben követi a fehérnemű történetét az 1950-es évekig, bemutatva azokat az elegáns és hétköznapi darabokat is, amelyek a városi, felsőbb rétegek hölgyei, valamint az egyszerű falusi nők ruhatárába tartoztak. Nem feledkeztünk meg az urakról sem, az eredeti darabok mellett megtalálhatók a férfi alsóneműk egy-egy replikája is.”

A kiállítás bemutatja a galántai régió vidéki lakosainak alsóruházatát is, amelyek a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményéből származnak. Kendervászonból készült pendelyekből, ingekből és alsószoknyákból kapnak válogatást a látogatók. Érdekes darabja a kiállításnak a teljes testet fedő alsónemű, melynek a hátsó része szükség esetén lekapcsolható, illetve egy férfi ágyékkötő másolata.

A múltban a fehérnemű mindenekelőtt gyakorlati funkciót teljesített: megvédte a testet a külső hatásoktól. Idővel esztétikai funkciója is kialakult, és segített elérni az adott korszak szépségideáljának megfelelő karcsú derekat, mellméretet vagy csípőbőséget.

Néhány krinolin és alsószoknya replika azzal a céllal került be a kiállítás anyagába, hogy a látogatók felpróbálhassák azokat, ezáltal egy kicsit megtapasztalják a régi idők viseletét.

A kiállítás megnyitója a járvány elleni óvintézkedések miatt sajnos látogatók nélkül, online valósult meg.

A kétnyelvű videót a Galántai Honismereti Múzeum készítette.

 

További hasonló témájú videók