Charles Dickens, „az angol nyelv legkiválóbb művelője”

Charles Dickens by Frith

210 éve ezen a napon született Charles Dickens angol író, a viktoriánus kor egyik legelismertebb regényírója és számos felejthetetlen irodalmi alak megteremtője. Dickens 15 regényt, több száz novellát és cikket írt, emellett hetilapot szerkesztett húsz évig, előadássorozatokat és felolvasásokat tartott, emellett fáradhatatlanul küzdött a gyermekjogokért, az oktatás reformjáért és egyéb szociális reformokért.

Az író művei már életében is példa nélkül való népszerűségnek örvendtek, a XX. századra pedig a kritikusok és az irodalmárok is felismerték irodalmi géniuszát. Dickens regényei és novellái a mai napig töretlenül népszerűek az olvasóközönség körében.

___________

Charles Dickens mindössze két évet töltött családjával a londoni Doughty Street 48. alatti házban, ugyanakkor ez az időszak igencsak meghatározó volt írói karrierjében, itt írta többek között a Twist Olivér vagy épp A Pickwick Klub című regényeit. Ma az épületben az író munkásságát bemutató múzeum működik.

Az érdeklődők bejárhatják többek között az egykori konyhát, valamint a borospincét is, ahol Dickens kedvenc borait tárolta. Rengeteg személyes tárgyat is kiállítottak a múzeumban, köztük kéziratokat, portrékat, táskákat. Az emeleten kapott helyet a hálószoba, ahol a házaspár két gyermeke született, valamint a dolgozószoba is az író íróasztalával.

A fogaskerék ikonnal a videó jobb alsó sarkában beállítható a magyar feliratozás.

Fent:

Karácsonyi ének

Talán a leghitelesebb feldolgozás mind közül, ez az 1982-es ausztrál produkció. Kellemesen visszafogott látványvilág és kiváló magyar szinkron jellemzi. Utoljára valamikor a ’90-es évek második felében vetítette az HBO.
 
A szőrösszívű Scrooge úr, akinek a karácsony is csak olyan nap, mint a többi, dühvel és megvetéssel nézi az emberek ünnepi készülődését. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti. Este, hazatérve magányos házába jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését.
 
Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát.
 
Scrooge urat a jelenések új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot, karácsonyi pulykát küld írnoka családjának, ellátogat megvetett unokaöccséhez – s jó barát, jó gazda, jó szomszéd válik belőle.

További hasonló témájú videók