80 éve született Stephen Hawking

Hawking a súlytalanságban
Hawking a súlytalanságban

Stephen William Hawking (Oxford, 1942. január 8.) vezető angol elméleti fizikus nem csupán kiemelkedő szakmai sikerei által ismert, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén is azon kevés tudós közé sorolható,akik részei lettek a populáris kultúrának is, mint például Albert Einstein.

Hawking amiotrófiás laterálszklerózisban, vagyis ALS-ben szenvedett. A betegséget 21 éves korában, 1963-ban diagnosztizálták nála, az orvosok két évet adtak neki, de fél évszázaddal túlélte a jóslatot. A betegség miatt a tudós mozgássérült volt és kerekesszékben élt. Csak az egyik kezén tudott mozgatni néhány ujjat, ezért a fürdéshez, öltözködéshez, étkezéshez és a beszédek megtartásához is segítségre volt szüksége. Hawking egy beszédszintetizátort használt, amely lehetővé tette számára, hogy számítógépes hangon szólaljon meg amerikai akcentussal.

A MINDENSÉG ELMÉLETE címmel készült különleges, felemelő, megható film a világ egyik legnagyobb gondolkodójáról, Stephen Hawkingról, és két emberről, akinek szerelme szembeszáll a megváltoztathatatlannal.

Tíz történet a mindenség ura, Stephen Hawking életéből

(Visited 24 times, 24 visits today)

További hasonló témájú videók

%d bloggers like this: