José Carreras 75

Ma 75 éves José Carreras katalán operaénekes, a Három Tenor egyike. Tehetségét korán felismerték, 5 évesen egy katalán rádióállomás adásában szerepelt, 11 évesen pedig fellépett a barcelonai Teatro Liceo színpadán. A gyermek szerepét énekelte Manuel de Falla Pedro mester bábszínháza című művében.

1971-ben az olaszországi Parmában megnyerte a nemzetközi Verdi énekversenyt. Első helyezése után Carlos Caballé (Montserrat Caballé testvére) lett a menedzsere, és hamarosan megnyíltak előtte a világ operaházai. Énekelt többek között a londoni Covent Gardenben, a budapesti Operaházban, a new york-i Metropolitan színházban, a bécsi Operaházban, a milánói Scalában, és még sokáig lehetne folytatni a sort. Több operafilmet is forgatott.

Karrierje töretlenül ívelt fölfelé, egészen 1987. július 14-ig, amikor is éppen Párizsban tartózkodva egy Bohémélet-filmforgatás alatt megtudta, hogy akut leukémiában szenved. Hosszas franciaországi, spanyolországi és amerikai gyógykezelés következett – mialatt természetesen nem lépett fel sehol –, egészen 1988 nyaráig. Gyógyulása után 1988. július 21-én lépett fel újra, a barcelonai Diadalív előtti téren. Hatalmas tömeg ünnepelte a visszatérő művészt, aki a Vinceró (Győzni fogok) című Kalaf-áriával fejezte be koncertjét, Giacomo Puccini Turandot című operájából.

Ezután minden ott folytatódott, ahol 1987-ben megszakadt: José Carreras azóta is a világ leghíresebb operaénekesei közé tartozik. Két kollégájával, az olasz Luciano Pavarottival és a spanyol Plácido Domingóval együtt több koncertet adott a világ különböző városaiban, a Három Tenor néven. Első közös koncertjükre 1990 nyarán a római Terme di Caracallában került sor, a futball-világbajnokság döntője előtt.

José Carreras többször járt Magyarországon, kedvenc partnerei között ott találjuk Házy Erzsébetet, Andor Évát, Tokody Ilonát, Marton Évát és Rost Andreát is. Több ízben kirándulást tett a könnyűzene műfajába is, Kiri Te Kanawával rögzítették hangszalagra Leonard Bernstein West Side Story című musicaljét.

1992-ben a barcelonai Olimpiai Játékok nyitóünnepségén spanyol kollégáival együtt fellépett, operaslágereket énekeltek nagy sikerrel. Ugyanebben az évben nyitotta meg kapuit a sevillai Teatro de la Maestranza, ahol szintén spanyol kollégáival együtt énekelt híres operaáriákat és zarzuela-betétdalokat. 2006-ban megnyitotta kapuit Fuenlabradában a Josep Carreras Színház (el Teatro Josep Carreras). A nyitóünnepségen – természetesen – a színház névadója is részt vett. (Szöveg forrása: Koncert.hu)