ÖRÖKLÉT: Kóbor János

Kóbor János, Omega / Fotó: Omega hivatalos sajtófotó

Elhunyt Kóbor János (1943–2021) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, becenevén „Mecky”, az Omega énekese. Oltásellenessége fertőzéshez és halálhoz vezetett.

Az Omega együttes a közösségi hálón adta hírül:
Kóbor János (1943–2021)
Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója, rövid betegség után elhunyt. Rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad.

„Most búcsúzom, jóbarátaim,
Találkozunk még, mondanám,
De már nem hiszem, hogy újra eljövök,
Mert Gammapolis vár reám.”

Fent: Kóbor utolsó dala, amely december 5-étől gyűjtői példányszámban jelent meg előjegyezhetően, december 8-án végre megjelenik az Omega Testamentum hanglemez és a kiegészítő maxi CD. A Sohase félj! című Demjén Ferenc-dal egyetlen alkalommal hangzott el élőben, Demjén Ferenc és barátai 2019. december 30-i koncertjén.

„Őseim között van osztrák, szász, sváb és ki tudja, még milyen germán törzsbéli. A Kóbor pedig valószínűleg a Cobourg név átírásából született. Anyai nagyanyám részéről pedagógus, pap is van a felmenőim között. Édesanyám apai ágán gazdálkodókról tudunk, nagyapám is a földből élt. Ezeket a nagyszüleimet sváb kulákként aztán 1946-ban marhavagonban ki is telepítették az országból, Nyugat-Németországba kerültek.”

Énekesi pályafutása szinte teljesen az Omegához kötődik, ugyanakkor az Omega-stúdióban számos lemez készítésében vett részt producerként, zenei rendezőként, hangmérnökként. Első közreműködése más produkcióban a Scorpions budapesti és kassai koncertje volt 2009-ben, ezzel Klaus Meine és Rudolf Schenker 1994-es vendégszereplését viszonozta.

Az Omega együttes ugyanazon száma angol, illetve magyar nyelven. Az idegennyelvű londoni felvételen Mihály Tamás énekel, míg a magyar nyelvűn Kóbor János. 1967.

Táncdalfesztivál 1968: Kiabálj, énekelj; Most már olyan mindegy

1970

A 10000 lépés albumról; 1969