Stefan Zweig, avagy a barbárság elől nincs hová menekülni

140 éve született Stefan Zweig osztrák író, költő, műfordító.

1942. február 22-én a hatvanéves író második feleségével, Charlotte Altmann-nal együtt a brazíliai Petrópolisban búcsút mondott az életnek és öngyilkosságot követett el. Minden elismerés, tisztelet ellenére, amelyet Brazíliában kapott, nem tudta feledni hazáját, ahol időközben a nácik sárba tiporták a nevét, írásait betiltották és könyveit máglyákon égették el. Elhatározása, hogy öngyilkos lesz, akkor vált véglegessé, amikor a rádiók és a lapok világszerte a náci csapatok diadalmas előrenyomulásáról adtak hírt. Gondosan készült az önkéntes halálra, a végzetes nap előtt már jó ideje mindig magával hordta a mérget tartalmazó üvegcsét. Megható sorokban elbúcsúzott mindazoktól, akik közel álltak hozzá.

Petrópolisban, Zweig utolsó lakhelyén múzeumot hoztak létre Casa Stefan Zweig néven, amely a neve alapján az író személyiségével és munkásságával kapcsolatos információk gyűjteménye, ugyanakkor minden olyan művészre, tudósra és értelmiségire emlékezik, akik a második világháború idején emigrációba kényszerültek.

Fent:

Stefan Zweig – Búcsú Európától 

Jelenetek a híres író, Stefan Zweig életének utolsó éveiből, aki hírnevének csúcspontján, 1936-ban emigrációba kényszerül, s hat évvel később öngyilkos lesz. Történet a régi otthon elvesztéséről és egy új otthon kereséséről. Egy menekült története – egy hajdani menekülté, aki ma a világ egyik leggyakrabban olvasott német nyelvű írója.

Rendező: Maria Schrader
Forgatókönyvíró: Maria Schrader
Zene: Tobias Wagner
Szereplők: Tómas Lemarquis, Barbara Sukowa, Lenn Kudrjawizki, Charly Hübner, Josef Hader, Harvey Friedman, Ivan Shvedoff, Nahuel Pérez Biscayart

Magyar Filmadatbázis: www.mafab.hu

A teljes film ITT megnézhető!

____________________

Stefan Zweig: Sakknovella

Hangoskönyv-részlet Gálvölgyi János előadásában (Kossuth-Mojzer Kiadó)

Kapcsolódó:

Stefan Zweig világa