Bántalmazó kapcsolatok – szabadulni és elkerülni | Barkász Heléna

A világ számos országában emlékeztek meg csütörtökön a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjáról. A figyelemfelhívási időszak 16 napig fog tartani.

A spanyolországi Murciában híres nőket szexuális erőszak áldozataként ábrázoló plakátokat állítottak ki. aleXsandro Palombo olasz képzőművész plakátjain – többek közt – Katalin cambridge-i hercegné, Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és Letizia Ortiz spanyol királyné is látható dekorált sérülésekkel.

Párizsban teret avattak a családon belüli erőszak női áldozatainak tiszteletére. A meggyilkolt nők családjainak országos szövetségének elnöke, Christine Launois azt mondta, ez annak a jele, hogy a családon belüli erőszakról szóló vita kezd nyilvánossá válni, ezt a pillanatot kell megragadni arra, hogy változtatásra kényszerítsék a kormányokat, különben minden marad a régiben.

A bosznia-hercegovinai Szarajevó egyik terén 40 piros cipőt helyeztek el a 2019 és 2021 közötti időszakban családon belül meggyilkolt nők emlékére. A CURE Alapítvány aktivistája, Medina Mujić szerint az adat a médiától származik, a valóságban még rosszabb a helyzet.

Olaszország fővárosában, Rómában a világnapról a Colosseum speciális megvilágításával, illetve az épületre vetített fényfeliratokkal emlékeztek meg. (Forrás: Euronews)

A bántalmazó kapcsolatok, a családon belüli erőszak témakörében a következőkben a jelenségre és okaira rávilágító előadásokat válogattunk Önöknek.

Bántalmazó kapcsolatok – szabadulni és elkerülni | Barkász Heléna előadása

________________

A Vírus Klub előadásai a dogmatikus gondolkozással és az érdektelenséggel veszik fel a harcot, széles körben és közérthető nyelven.

»Célunk egy olyan közösség kialakítása, mely tudja és akarja az előadások alatt megismert értékeket, álláspontokat képviselni, továbbítani, hatni velük a környezetére. Minden előadás-koktélunkra olyan különleges előadókat hívunk meg, akik kedvet/elhivatottságot éreznek arra, hogy 30-40 percben, provokatív és szórakoztató módon meggyőzzék hallgatóságunkat egy, a szakterületükhöz és szívükhöz közel álló, aktuális, netán egyedüli „igazukról”.«

Alapító: Kurucz Pál
Szervező: Buzogány Anna
Technika: Gött Zoltán
Videómunkálatok: Gradvolt Endre | Endizájn | http://www.endizajn.hu