„A tükörlabirintus kijárata” – kilépés a nárcisztikus bántalmazásból

Ha meg akarsz szabadulni a nárcisztikus bántalmazásból, előbb-utóbb le kell venned a szemed arról, hogy a nárcisztikus mit csinál, hogyan csinálja, és miért teszi, amit tesz. A figyelmedet előbb-utóbb magadra szükséges irányítani, a te utadra, ami e mellé az ember mellé vezetett, és főleg arra, hogy fogsz innen továbblépni. Ebben az előadásban Barcs Krisztina pszichológus pontosan ezeket a kérdéseket igyekezett körüljárni:

„Amikor betévedünk a nárcisztikus bántalmazás kívülről csillogó-villogónak tűnő, hívogató tükörlabirintusába, még csak nem is sejtjük, mi vár ott ránk. Az áhított boldogság helyett utat tévesztve, önmagunkat elveszítve bolyongunk, mindaddig, míg egyszer csak fel nem eszmélünk a nyilvánvalóra: hé, engem itt bántanak! Szép szavakkal, trükkösen, manipulálva, ajándéknak és szeretetnek álcázva, ezerféle színben és formában ugyan, de: bántanak.

Ekkor indulhat el az útkeresés kifelé, míg meg nem találjuk a labirintus kijáratát, hogy újra tiszta levegőt szívhassunk. Az útvesztő, melyben annyit sebződtünk, és amiből végül kénytelenek voltunk saját hajunknál fogva kirángatni magunkat, visszavonhatatlanul transzformált bennünket. Csak utólag látjuk, valahol talán szükségünk is volt rá, hogy utat tévesszünk benne: ez segített önmagunkhoz közelebb jutni.”

Az előadás Kovács JuJu: Nárcisz című fotókiállításának témájához kapcsolódott.

2019. november 27.

Kapcsolódó:

Készülj fel a nárcisztikus személlyel való kommunikációra!

A nárcisztikus személyiségzavar pszichológiája