Nevettetett és ríkatott: Annie Girardot

Annie Girardot filmszerepben

90 éve született Annie Girardot César-díjas francia színésznő, énekes. 1955-ben debütált a Treize à table című filmben. Legismertebb filmjei Rocco és fivérei, A szoknyás zsaru, valamint Haneke A zongoratanárnője.

1956-ban elnyerte a Suzanne Bianchetti-díjat, és 1977-ben megkapta a legjobb színésznőnek járó César-díjat a Docteur Françoise Gailland című filmben nyújtott alakításáért.

1996-ban a Nyomorultakban nyújtott alakításáért ismét César-díjjal jutalmazták. A rendező Michael Haneke-vel első alkalommal 2001-ben A zongoratanárnő című filmben dolgozott együtt. Szerepéért harmadik alkalommal vehette át a César-díjat. 2005-ben egy újabb Haneke alkotásban, a Rejtélyben Daniel Auteuil és Juliette Binoche-sal együtt szerepelt.

Annie Girardot hosszú évekig Alzheimer-kórban szenvedett, a család 2006-ban hozta nyilvánosságra, hogy beteg. A művésznő a kór elleni küzdelem jelképévé vált, miután elvállalta, hogy szerepeljen Nicolas Beaulieu rendező Ainsi va la vie (Így múlik el az élet) című dokumentumfilmjében.