„A Csontbáró” – animációs krimi készül Orbán Balázs jegyzeteiből

Rangos díjat kapott az Orbán Balázsról készülő animációs film a 16. Animest Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Legendárium Animációs Stúdió (Székelyudvarhely) még fejlesztés alatt álló projektje a báró kalandos életét dolgozza fel, izgalmas történetszövéssel és különleges látványvilággal.

A székelyudvarhelyi csapat jelentkezett a Pitch please! versenyre, ahol „el kellett adni” az Orbán Balázs életéről szóló kisfilmet. Annyira jól sikerült a bemutató, hogy a Fazakas Szabolcs és Bálint Hunor által jegyzett alkotás elnyerte az első díjat.

Fazakasék tájékoztatása szerint a még fejlesztés alatt álló projekt a nemzetközi zsűrit jó energiájával, fejlett vizuális stílusával és magas piaci lehetőségeivel győzte meg.

A Csontbáró munkacímen futó filmet felnőtteknek készítik öt részben. Az alkotás képi világával is meg szeretné idézni Orbán Balázs korát és stílusát, egyedi módon a székelyudvarhelyi Kováts fényképészet régi fotóin található hátterek előtt mozognak majd a 3D-s figurák, de lesznek hagyományos, „kézi” animációval készült karakterek is benne – tájékoztatott Fazakas Szabolcs.

 

Fenti videó:

A Csontbáró címmel, Orbán Balázs jegyzeteiből készül animációs krimi Székelyudvarhelyen. A legnagyobb székely magyar országgyűlési képviselőként, íróként, néprajzkutatóként, és Székelyföld legelső fotográfusaként egyaránt maradandót alkotott, emberként azonban keveset tudni róla, tárgyi emlék is alig maradt ránk, pedig igencsak kalandos életutat járt be. Ezt az űrt szeretné pótolni a készülő 24 percesre tervezett animációs film.