Megnyílt Márton Árpád jubileumi tárlata Csíkszeredában

Márton Árpád festőművész

Október 6-án volt 81 éves Márton Árpád. Október 8-án időszakos tárlat nyílott a Csíki Székely Múzeumban, amelyen Székelyföld egyik legnagyobb hatású képzőművészének közel 150 alkotása tekinthető meg.

A tavalyra, a 80. évfordulóra tervezett jubileumi tárlatot teljesen áthúzta a koronavírus-járvány kitörése, így a tárlatmegnyitó egy évet halasztódott. Egy teljes évnyi tolódás után a közönség nagy felületen, a Csíki Székely Múzeum öt kiállítótermében nézheti meg a fiatalkora óta Csíkszeredában élő és alkotó képzőművész hosszú és eredményes pályafutását bemutató tárlatot.

A jeles alkalomból Teremtő kéz címmel katalógus is megjelent a kiállított alkotásokról. A tárlatot Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese és Túros Eszter művészettörténész nyitja meg. A Csíki Székely Múzeumban berendezett kiállítás november 28-ig látogatható, a hétfők kivételével naponta 9 és 17 óra között.

Videó:

 Utca és föld fia – Márton Árpád festőművész portréja

Több mint 50 éve tanítja rajzra, művészetre az éppen soron levő nemzedékeket Csíkszeredában Márton Árpád, a „Tanár úr”, vagy Árpi bácsi. Embersége, tehetsége, kedvessége, a diákokhoz fűződő különleges kapcsolata példás volt és ma is az. Márton Árpád festőművész-pedagógussal Kacsó Edith beszélget.

M DOKUMENTUMRIPORT – 52’24”

Készítették: Kacsó Edith, T. Bányai Péter, Berszán-Árus György, Daczó Dénes, Bán József • Fordította: Nitsch-Petioky Anikó

_____________

Márton Árpád festőművész műtermében Csíkszeredában • a Sóvidék Televízió műsora:

https://youtu.be/Uc1kx5M91cs

https://youtu.be/9jr6e8NzqUs