Kittenberger Kálmán vadász, Afrika-kutató, zoológus, író

Kittenberger Kálmán

140 éve született Léván Kittenberger Kálmán vadász, Afrika-kutató, zoológus, író, a Nimród vadászújság főszerkesztője.

Sokan csak magyar Afrika-vadászként vagy „nagy oroszlánölőként” ismerik, de a kalandos utat bejárt Kittenberger Kálmán élete ennél sokkal többről szólt. Nevével kirándulás közben a Dunakanyar és a dél-börzsönyi táj több pontján is találkozhatunk, igaz emléket ugyanakkor híres barátja, Fekete István állított neki, aki a nimbusz mögé látva írta meg a vadász hányattatott történetét.

Felső videó:

Dokumentumfilm Kittenberger Kálmánról •  A Veszprém Televízió kisfilmje

Történetei meghallgathatók hangoskönyvek formájában is. 

 
Az utolsó vadászat címmel idén film készült Kittenbergerről, a főbb szerepeket Bodrogi Gyula, Tordai Teri és Szabó Sipos Barnabás játssza. 
 

Az afrikai archív felvételeket, illetve a Börzsönyben készült képeket váltogató film Fekete István Kittenbergerrel való barátságát állítja a középpontba, és azon keresztül mutatja be, hogy milyen ember volt, illetve azt, hogy milyen hatalmas életművet hagyott maga után. A magyar utazó a XX. század első évtizedeiben olyan helyekre jutott el Afrikában, ahol fehér ember még nem járt, így gyakran szenvedett a maláriától, az éhségtől és a szomjúságtól, a nagyvadakkal való küzdelmeiben pedig számtalan sebet szerzett. Másfél évtizeden át járta Afrikát, vadászott a mai Tanzánia, Kenya és Uganda földjén, de vezetett expedíciót a Kilimandzsáró környékére is. Utazásai alkalmával ötvenhétezer ízeltlábút juttatott el a Magyar Nemzeti Múzeumnak, köztük háromszáznál is több, korábban ismeretlen fajt, továbbá háromezerötszáz gondosan preparált madarat és kétszáznegyven emlőst, köztük nagyvadakat is. A világ különböző múzeumaiban jelenleg is megtalálható az általa gyűjtött és preparált negyven madárfaj több mint nyolcvan példánya. Az ötvennégy perces filmet a vadászati világkiállításon is vetítik majd, illetve a Duna Televízióban is bemutatják.