Aba-hegy leve (7)

Fagyöngy éneklőcsoport

Varga László videói az október 9-én megtartott Aba-hegy leve című szüreti mulatságról. Martosi, imelyi és ógyallai hagyományőrzők fellépését rögzítette. 

Akinek nincs türelme végignézni a vasárnap közzétett teljes műsort, nézze meg a tájegységek vagy csoportok szerint közzétett kisfilmeket. A sorozatot az imelyi Fagyöngy éneklőcsoport zárja.

2008 óta minden évben megrendezik a szüreti felvonulást, három település Imely, Martos és Ógyalla szőlőhegyének szőlősgazdái (telektulajdonosai) körében. Minden harmadik évben a Bellő – Konkoly-Thege Polgári Társulás a főszervezője a szüreti ünnepségnek. A rendezvény keretében feldíszített lovas kocsikkal érkeznek Imelyről, Martosról és Ógyalláról a települések népművészeti csoportjai Aba-hegyre, ahol a gazdák bőséges megvendégeléssel várják őket és a mulatni vágyó vendégeket. A jó hangulathoz nagyban hozzájárul a Bellő zenekar, amely színesebbé, élvezetessé varázsolja a rendezvényt.

A kisbíró hosszú bajusszal, dobolással kezdi humoros beszédét, amelyben még a szüret kezdetét, később a fesztiválon a szüret befejezését hirdeti. Énekléssel, mulatozással, játékos szórakozással folytatódik a műsor. Ezt követően a lovas kocsikkal évente más helyszínre vonulnak (Ógyalla, Martos, Imely), ahol egy színvonalas fesztivál valósul meg, mely szüreti mulatsággal ér véget. A csodálatosan feldíszített szüreti koszorút jelképesen átadják a bíró asszonynak.

A „hazai” fellépőkön kívül más falvakból is hívnak előadókat, zenekarokat. Aba-Gónok nevű részén szabadtéri fesztivált is tartottak (2014). 

(Forrás: Felvidéki értéktár)

További hasonló témájú videók