Sarkadi Imre 100 – Oszlopos Simeon (teljes előadás)

Sarkadi Imre a Balatonon, hajója, a Hannibál fedélzetén Fotó: Schichmann Béla/MTI Rt. Fotószerkesztőség

100 éve született Sarkadi Imre Kossuth-díjas író, újságíró. Sarkadi gyógyszerészsegédként kezd 1941-ben, Debrecenben. 1943-tól 1944-ig nyomdász, és jogot hallgat a debreceni egyetemen. 1946-ban Budapestre költözik szerencsét próbálni a háború utáni katyvaszban.

Újságírónak szegődik, rövidesen a Szabad Szó felelős szerkesztője. 1950-ben a Művelt Nép segédszerkesztője, 1954–1955-ben pedig már az Irodalmi Újság munkatársa. Jó kis tempó. 33-34 éves ekkor.

1955–1957 – dramaturg a Madách Színházban. Első írásait a Válasz és a Csillag közli. Kortársai szerint virtuskodó alkat, élete szakadatlan játék a halállal, az önpusztítással. 

Éppen ott tartott, hogy író és olvasó kortársak végre odasorolják az élő irodalom legnagyobbjai, legeredetibb művészelméi közé, amikor meghalt. Méghozzá úgy halt meg, hogy sohase fog kiderülni, vajon öngyilkosságot követett-e el, vagy egy ostoba virtuskodás áldozata lett-e. Egyéniségéből, életútjából mind a két lehetőség valószínűsíthető. Akik jól ismerték, öngyilkosságot gyanítanak; akik még jobban ismerték, balesetnek vélik, olyan balesetnek, amely ha nem ekkor, hát máskor okvetlenül bekövetkezett volna, mert egész élete egyetlen szakadatlan játék volt a halállal, az önpusztítással. Hiszen máskor is megtörtént, hogy alkoholtól bódult fejjel felmászott egy háztetőre, és kötéltáncoshoz méltó akrobatikával végigment a tetőzet gerincén, és máskor is megesett, hogy két kézzel kapaszkodva az ablakpárkányba, kifüggesztette magát többemeletnyi magasságban, majd visszahúzódzkodott, és nevetve kért még egy pohár pálinkát. Hát egy ízben így zuhant a halálos mélységbe egy nagyon sok emeletnyi ablakból.

Videó:

Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon

A nyíregyházi Waldorf Gimnázium 12. osztályának drámabemutatója 2012. június 15-én este 19:00-tól a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Művész Stúdiójában.

Szereplők:
Gönde Máté
Turcsik Eszter
Szilágyi Szófia
Erdei Bianka
Királyfalvi Hunor
Papp Péter
Rimányi Márk
Keszthelyi Márk
Hegedüs István János
+
Kovács Lilla Róza
Szabóné Burczin Katalin