Elhunyt Motesíky Árpád

Somogyi Tibor felvétele a 75 éves Motesiky Árpádról

80 éves krában elhunyt Motesíky Árpád vadászíró, újságíró.

A pozsonyi Magyar Pedagógiai Gimnáziumban tanult 1959-ig. Egy évet bányászként dolgozott Nyitranovákon, majd 1960–1968 között a nagycétényi alapiskola tanára. 1968–1970 között a nyitrai Csemadok járási titkára, majd ismét tanár Nagycétényben 1975-ig.

Ekkor politikai okokból elbocsátották és a verebélyi Tesla művek anyagbeszerzője lett. 1990–1996 között annak járási elnöke. 1975-ig pedagógusként, 1990-ig anyagbeszerzőként, majd újságíróként dolgozott. 1996-tól tagja a Szlovák Vadászszövetségnek. 1998-ban nyugdíjba vonult.

»A vérbeli vadásznak nem kenyere az elkedvetlenedés. Meg hát ma is találni régi vágású vadászt, aki nemcsak a trófeáit, hanem a vadászirodalmat is becsben tartja. Azokban a könyvekben bőven fellapozhatók történelmi tények, a régi szokások, ha úgy tetszik, bizonyos vonatkozásokban még politika is.

Kissé elgondolkodtató viszont, hogy az irodalom hivatalos berkeiben gyakran lenézik a vadászirodalmat. Még a nagyszerű Fekete Istvánra is ráfogták, hogy „csak” a gyerekeknek, az ifjúságnak ír, ám hogy szenvedélyes vadász és remek vadászíró, arról alig beszéltek.«

Videónkon az 5 évvel ezelőtti köszöntőt láthatják, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága nevében Nagy Erika méltatta a szerzőt.

További hasonló témájú videók