Ulrich Gábor Dűnéje

Ulrich Gábor: Dűne – részlet

Közel 3300 nevezett alkotás közül válogatták Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című rövidfilmjét az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, az Oscar-kvalifikáló, Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál online versenyprogramjába tavaly, a műfaji határokat feszegető filmeket tartalmazó Animáció határok nélkül kategóriába.

A különleges, absztrakt thriller hullámzás képzelet és valóság között, melyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon.

Karafiáth Orsolya így érzékelteti a rövidfilm hangulatát: „A hangok, mint tanúk. Átmosódnak emlékeken és félálmokon, eldönthetetlen, valóságosak-e. Hullámzás képzelet és valóság között. Ringatózó képek az elmében, pulzáló, sötét érzések. Egy szörnyű titok a sejtjeinkben dúló szélben.”

Ismerkedjenek meg az alkotóval és a film egy részletével!

15 éve készít animációkat, ezek nagy részét különböző fesztiválokon díjazták. Ulrich Gáborral Kacsó Edith beszélget – zenéről, képzőművészetről, animációról és apaságról a CINE-MA műsorban 2017 januárjában a TVR1 – MAGYARADÁS az egyesen adón (39’27”).

Készítették: Kacsó Edith, Sánta Ádám, Dragoş Burcea

Videó:

Ulrich Gábor: Dűne – részlet

Az alkotás a Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András, gyártásvezetője Vécsy Vera. A rendkívüli sound design Chris Allan munkája.

Ulrich Gábor filmjeit több mint negyven ország filmfesztiváljai – köztük az Annecy-i, hiroshimai, rio de janeirói, kijevi, zágrábi, Espinho-i, lipcsei – válogatták be versenyprogramjukba.

Képzőművészként munkáiból Európa számos országában volt tárlata, alkotásai megtalálhatók külföldi és hazai gyűjteményekben. Több felsőoktatási intézményben volt meghívott előadó, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanít.