Pongrácz Péter oboaművész

85 éve született Pongrácz Péter oboaművész. A Zeneakadémián szerzett oboaművész diplomát. 1956-ban, még az egyetemi tanulmányai alatt, ösztöndíjasként került az Operaházba, melynek huszonöt évig volt tagja. A Magyar Fúvósötös alapító tagjaként számos magyar kortárs zeneszerző művét játszotta, tagja volt a Mihály András vezette Budapesti Kamaraegyüttesnek, részt vett a Liszt Ferenc Kamarazenekar produkcióiban.

Negyven évig tanított a Zeneakadémián, vezette a fúvós tanszéket, amely az ő irányítása alatt vált nemzetközi hírű művészeti műhellyé. Csaknem húsz évig töltötte be a rektorhelyettes pozícióját. Munkásságát számos elismerés kísérte. Kétszer kapott Liszt Díjat (1967, 1971). Érdemes művész (1974), Kiváló művész (1980), a Bartók-Pásztory Díj kitüntetettje (1995).

Iskolateremtő munkásságáért 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Alma matere professor emeritusnak választotta 2006-ban.

Rendkívüli szolgálatot tett a magyar fúvószenei kultúra és oktatás terén. Kiváló muzsikus volt, gyönyörű, rajzos oboahanggal, alapos mesterségbeli felkészüléssel, és született intelligenciával, a szó szoros, eredeti értelmében.