A Spirál nyerte el a legjobb film díját Peruban

Spirál – jelenet a filmből

Felméri Cecília lélektani krimije, a Spirál nyerte el a legjobb film díját a közép- és kelet európai alkotásokat felvonultató, május 26. és június 18. között megrendezett 12. Al Este fesztiválon Peruban a hétvégén – írja a Transindex.

Az alkotás az európai filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült.

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban a Spirál történetében. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ.

Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak, és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik.

Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről. A Spirál Felméri Cecília első mozifilmje, amely tavaly elismerő oklevelet nyert az A-kategóriás varsói filmfesztiválon, majd a thesszaloniki fesztiválról a zsűri különdíját hozta el.

Felméri Cecília a kolozsvári Sapientia Egyetem Film­művészet, fotó­művészet, média szakán adjunktus. Korábbi alkotásai Boldogságpasztilla (rövidfilm, 2012), Végtelen percek (rövidfilm, 2011), Mátyás, Mátyás (animációs dokumentumfilm, 2010), Kakukk (rövidfilm, 2008), számos rangos nemzetközi fesztiválra voltak hivatalosak, többek között Locarnóba, az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiváljára, Varsóba, Mar del Platára és Lipcsébe.

Filmjeivel már több mint 30 díjat nyert világszerte, köztük a Canal+ díját a Cinemeden, a Legjobb román animáció díját az Animest-en, „A jövő reménysége díj”-at a CineFesten, a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-át a Magyar Filmszemlén és a Zsűri különdíját a Transilvania Filmfesztiválon Kolozsváron.

Rendezéseit többször is jelölték a román filmdíjakra (Gopo). Az összes magyar koprodukcióban készült filmjét az Inforggal készítette. 

További hasonló témájú videók